IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой притежава френски облигации и защо това е важно?

Местните банки и застрахователи имат пространство да увеличат инвестициите си във френски дълг, тъй като половината от него се държи от чуждестранни инвеститори

18:15 | 26.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предсрочните парламентарни избори, които президентът на Франция Еманюел Макрон свика след загубата на европейския вот, разтърсиха пазара на облигации в страната - най-големият в еврозоната.

Силното представяне на крайнодесните и левите партии в проучванията на общественото мнение засилва опасенията относно фискалната устойчивост, пише Ройтерс.

По-рано през юни рисковата премия, която Франция плаща за дълга си в сравнение с аналогичните германски облигации, считани за най-безопасния еталон, нарасна до нива, последно виждани през 2012 г., в разгара на дълговата криза в еврозоната.

Въпросът е колко повече сътресения могат да предизвикат изборите в два тура на 30 юни и 7 юли на пазарите на облигации.

Агенцията обобщава кой държи държавния дълг на Франция и как пазарите могат да реагират на евентуални нови политически сътресения.

Най-голям дял от френските облигации – над 28%, се държи от чуждестранни небанкови инвеститори, а още малко над една пета – от местната централна банка. Местните търговски банки държат 15% от облигациите, а местни небанкови инвеститори – малко под 15%. Чуждестранни официални инвеститори, т.е. държави, държат малко над 18% от френския дълг, а чуждестранни банки – под 4%.

На практика чуждестранни инвеститори държат около половината от общия държавен дълг на Франция – много повече в сравнение с под 30% на Италия, 30% на САЩ, 40% на Испания и 45% на Германия, според данни на Barclays и Министерството на финансите на САЩ.

Чуждестранните небанкови инвеститори, независимо дали са мениджъри на активи, пенсионни фондове или хедж фондове, са най-големите купувачи на френски облигации от средата на 2022 г., когато ЕЦБ започна да повишава лихвените проценти, отбелязва Barclays.

Хедж фондовете - спекулативни инвеститори, които залагат на колебания в цените - представляват малко над 50% от обемите на търговия с френски държавни облигации на електронната платформа Tradeweb през миналата година. Тогава те за първи път станаха доминиращите играчи на пазара на държавни облигации в еврозоната.

На фокус в момента са японските инвеститори - големи купувачи на чуждестранни облигации, като по-голямата част от европейските им активи са инвестирани във Франция. Преди президентските избори във Франция през 2017 г., които Льо Пен загуби от Макрон, японските инвеститори продадоха френски държавни облигации за около 26 млрд. евро, което е рекордна стойност, според Barclays.

Банката предупреждава, че има потенциален риск това да се повтори.

Миналата седмица японската банка Norinchukin заяви, че планира продажбата на държавни облигации на САЩ и европейски страни за 10 трлн. йени (62,6 млрд. долара).

Чуждестранните инвеститори "се знае, че са доста нестабилни. Винаги, когато има проблеми, те се измъкват от пазара много, много бързо", коментира стратегът от BofA Ерджон Сатко.

Лихвите по френските облигации първоначално скочиха, след като Макрон свика изборите. Въпреки че пазарите се поуспокоиха, премията в сравнение с еквивалентните германски облигации е с повече от 20 базисни пункта по-голяма в сравнение с периода преди обявяването на изборите.

Инвеститорите се изплашиха от представените планове за публичните разходи на крайнодясната партия „Национален фронт“ на Марин льо Пен и на левия съюз. Льо Пен има опит с разклащането на пазарите – преди седем години тя обещаваше да извади страната от Европейския съюз (ЕС) и еврозоната, макар че вече се отказа от тези амбиции.

Френските банки притежават само 7,7% от облигациите на страната, според данни на агенцията за управление на дълга на Франция, която отчита колебанията в цените на книжата. За сравнение, през 2014 г. този дял е бил близо 10%.

Най-важното е, че притежаваният от местните банки държавен дълг е малък и като дял от активите им – около 4% в края на 2023 г. в сравнение с около 16% в Италия и малко под 10% в Испания, според Deutsche Bank. „Това всъщност е предимство, защото местните банки имат пространство да купуват повече френски държавни облигации, ако е необходимо“, коментира Патрик Сане от Swiss Re.

Данните на агенцията за управление на дълга сочат още, че френските застрахователни компании сега държат 9,5% от облигациите на страната при 19,7% през 2014 г., т.е. те също имат пространство да увеличат притежанията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още