IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рен от ЕЦБ смята, че залозите за още две намаления на лихвите през 2024 г. са "разумни"

Според него Европа "се насочва към постепенно възстановяване през тази година"

16:30 | 26.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очакванията на инвеститорите Европейската централна банка (ЕЦБ) да облекчи паричната си политика още два пъти през тази година и да сведе разходите по заемите до 2,25% през 2025 г. са разумни. Това смята гуверньорът на Финландската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

Той заяви също така, че макар централните банкери да трябва да осигурят връщане на инфлацията към 2%, те не бива да потискат прекомерно икономическата активност.

"Ако погледнете пазарните данни, те предполагат, че ще има още две понижения на лихвите, така че да се окажем на 3,25% до края на тази година, а при крайния лихвен процент - някъде около 2,25%, 2,50%. Според мен това са разумни очаквания“, каза Рен в интервю.

Прогноза за инфлацията на ЕЦБ. Изображение: Bloomberg Прогноза за инфлацията на ЕЦБ. Изображение: Bloomberg

ЕЦБ започна да понижава лихвените проценти този месец след историческа поредица от повишения, за да укроти най-сериозната инфлация в историята на еврозоната. Оттогава повечето финансисти са предпазливи по отношение на това какво ще се случи по-нататък - имайки предвид неотдавнашния подем в растежа на потребителските цени, упорито високия ръст на заплатите и геополитическото напрежение.

Инвеститорите смятат, че през 2024 г. все още предстои намаляване на лихвените проценти с 44 базисни пункта, което се равнява на второ понижение с четвърт пункт и около 75% вероятност за още едно. Следващото може да дойде още през септември.

Макар да подчерта, че ЕЦБ няма да се ангажира предварително с някакъв конкретен път, Рен даде да се разбере, че е практично да се очакват по-нататъшни намаления.

"В случай че видим, че дезинфлационният процес продължава и се движи към целта ни от 2% в средносрочен план, тогава е добре да приемем, че ще се придържаме към тази посока и ще продължим да намаляваме разходите по заемите", посочи той.

За разлика от някои свои колеги, които биха предпочели да вземат решения за лихвените проценти на тримесечните заседания, придружени от свежи икономически прогнози, Оли Рен разглежда всяка среща като възможност за по-нататъшни ходове, тъй като за всяка от тях централните банкери разполагат с нови икономически доклади, които трябва да обсъдят.

Оли Рен заяви още, че Европа "се насочва към постепенно възстановяване през тази година" и че растежът "ще се засили през следващата и по-следващата година". Но той също така предупреди, че не бива да се стига до прекомерно натоварване на домакинствата и компаниите.

Лихвените проценти на ЕЦБ "все още са съвсем ясно в рестриктивната територия и целта е да се гарантира, че дезинфлационният процес ще продължи", смята гуверньорът на Финландската централна банка. "Без да правим компромис с основната си цел, ние сме длъжни да подкрепяме и пълната заетост, устойчивото развитие и балансирания растеж."

Рен омаловажи неотдавнашните притеснения, последвали изненадващото решение на френския президент Еманюел Макрон да разпусне правителството и да насрочи предсрочни избори - нещо, което беше отбелязано в последните бизнес проучвания в еврозоната като риск за икономическата активност.

"Въпреки че първоначално наблюдавахме известно увеличение на спредовете на френските облигации, пазарът сравнително скоро се стабилизира", каза той. "За момента не виждам някаква неорганизирана пазарна динамика."

Макар да подчерта, че ЕЦБ продължава да "следи ситуацията много внимателно", финансистът заяви, че засега не е необходимо да се мисли за намеса. "Ако ключовите политически лица действат рационално, не би трябвало да се стига до хаотични сътресения", посочи Оли Рен.

Описвайки случилото се напоследък във Франция като "преоценка", централният банкер отхвърли идеята, че може да се стигне до нова дългова криза - като тази, за която той помогна да бъде преборена по времето, когато беше европейски комисар по икономическите и паричните въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още