IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боуман от Фед: Не трябва да се изключва повишаване на лихвите, ако инфлацията не се забавя

Наскоро публикувани данни показаха умерено ускоряване на инфлацията в САЩ

20:30 | 25.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Все още не е настъпил моментът за понижаване на лихвените проценти в САЩ. Това заяви гуверньорът на Федералния резерв Мишел Боуман, цитирана от CNBC.

Тя дори добави, че би била готова за ново повишение, ако инфлацията не се забави.

"Ако постъпващите данни покажат, че инфлацията се движи устойчиво към нашата цел от 2%, в крайна сметка ще стане уместно постепенно да понижим лихвения процент по федералните фондове, за да предотвратим прекомерните рестрикции в паричната политика", заяви Боуман по време на реч в Лондон. "Все още обаче не сме стигнали до момента, в който е подходящо да понижим основния лихвен процент".

Тези коментари отразяват преобладаващите настроения в централната банка, на фона на които повече представители на Фед заявяват, че макар все още да очакват инфлацията да се върне към целта от 2%, им трябват повече доказателства, че това действително ще се случи в обозримо бъдеще.

Наскоро публикувани данни показаха умерено ускоряване на инфлацията, като предпочитаният от Фед показател е малко под 3%.

"Оставам готова да гласувам за повишение на целевия диапазон на лихвения процент по федералните фондове на някоя от следващите срещи, ако напредъкът по отношение на инфлацията се забави или дори обърне", посочи Мишел Боуман. "Предвид рисковете и несигурността по отношение на икономическите перспективи ще остана предпазлива в подхода си към разглеждането на бъдещи промени в паричната политика."

В петък Министерството на търговията ще публикува данни за индекса на разходите за лично потребление в САЩ през май - предпочитания от Фед измерител на инфлацията.

А коментарът на Боуман идват, след като в понеделник други официални лица заявиха, че се колебаят дали да намалят лихвите.

Председателят на Фед в Сан Франциско Мери Дали отхвърли идеята да се направи изпреварващо съкращение, за да се предпази страната от влошаване на пазара на труда и забавяне на икономиката.

А председателят на Фед в Чикаго Остан Гулсби заяви по-рано през деня, че ако види "още месеци" положителни данни за инфлацията, тогава ще постави под въпрос дали политиката трябва да бъде толкова рестриктивна, колкото е била досега, проправяйки пътя за намаления на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още