IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни банки се разширяват в Швейцария след поглъщането на Credit Suisse от UBS

Европейски и американски кредитори увеличават персонала и ухажват по-малките компании в страната

22:37 | 24.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като Credit Suisse беше погълната от конкурента ѝ през миналата година, глобалните банки започнаха да се разширяват в Швейцария. Френската BNP Paribas, германската Deutsche Bank и американските кредитори Citi и Bank of America увеличават персонала и ухажват по-малките компании, които формират основата на швейцарската икономика, пише Ройтерс.

„Когато един играч е погълнат, позициите се пренареждат и това създава възможности“, коментира Ена Парисет, която ръководи операциите на BNP в Швейцария.

Далеч обаче не е ясно дали разширяването на операциите на чуждестранните банки в страната ще отхапе от пазарния дял на UBS. Пазарната мощ на банката кара някои фирми да се притесняват и предизвика опасения за работата на швейцарската агенция за защита на конкуренцията.

Credit Suisse, която се разпадна след поредица от скандали, дълго време беше смятана от швейцарската индустрия за естествен партньор за бизнеса и доминираше на пазара заедно с UBS. „Малко след колапса на Credit Suisse корпорациите незабавно започнаха дискусии с чуждестранни банки“, коментира Юрг Хоби, ръководител на швейцарския отдел за търговско банкиране на Citi.

Citi, която през септември 2022 г. е започнала да обслужва по-малки местни фирми с международен бизнес, се възползва от опасенията относно свръхзависимостта от една банка и недостига на кредити, допълва Хоби. Днес Citi има осем служители в швейцарското търговско банкиране и има за цел да удвои броя им до 2028 г.

Никола Тетаманти, президент на Swissmechanic, която представлява малки и средни индустриални компании в Швейцария, приветства ходовете на чуждестранните банки. Той подчертава обаче, че ще отнеме време те да наберат скорост в страната.

„Като привърженик на конкуренцията се чувствам по-комфортно с повече играчи на пазара, което ще доведе до подобряване на услугите и цените“, казва той.

В Deutsche Bank 50 души работят в нейното звено за корпоративно банкиране в Швейцария, с 10% повече в сравнение с началото на 2023 г., казва Вероник Возе, ръководител на отдела за Германия, Швейцария и Австрия.

BNP вижда възможности сред по-малките износители, като банката е наела около 50 служители в корпоративното и инвестиционно банкиране от 2022 г. насам - около дузина от тях от Credit Suisse.

След поглъщането на Credit Suisse германската банка се е убедила, че трябва да се разшири в Швейцария и да поеме бизнес с годишен оборот от поне 500 млн. швейцарски франка (560 млн. долара)“, коментира Возе.

„Успяхме както да спечелим нов бизнес, така и да увеличим обемите на бизнеса си със съществуващи клиенти“, допълва тя.

Швейцарският финансов регулатор FINMA наскоро заяви, че придобиването на Credit Suisse не е създало притеснения за конкуренцията, въпреки опасенията, отбелязани от антитръстовия орган COMCO. Според COMCO сделката изисква по-задълбочен преглед, тъй като няма "пълноценни алтернативи" в корпоративното банкиране на UBS.

Запитан за конкурентната среда, говорител на UBS цитира предишни изявления на банката, в които тя, наред с други неща, отхвърля критиките, свързани с размера ѝ.

Шефът на UBS в Швейцария, Сабине Келер-Бюсе, коментира пред вестник Neue Zuercher Zeitung този месец, че конкурентните банки се стремят да откраднат клиенти на банката откакто Credit Suisse фалира.

Брук Вахтел, ръководител на отдела за корпоративно банкиране на Bank of America в Швейцария, посочва, че прозорецът за набиране на клиенти в страната започва да се затваря. „Корпорациите търсят нови банкови партньори и се очаква да запълнят тази празнина през следващите 12 до 18 месеца“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още