IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще кандидатства за близо 111 млн. евро за иновации

Дяловият финансов инструмент по "Предприемачество" ще е достъпен в края на годината, съобщи Росен Йорданов от Фонда на фондовете

14:52 | 24.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бюджетът на фонда за предприемачество по Програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) е 110,7 млн. евро и процедурите по избор на финансови посредници за съфинансиране по него са в най-напреднала фаза от всички останали. Дяловият финансов инструмент по "Предприемачество" се очаква да бъде достъпен за кандидатстване от фирмите в края на тази година, съобщи Росен Йорданов от Фонда на фондовете, цитиран от БТА.

Експертът по "Дългови и финансови инструменти" участва във форума "Пътят към успеха: Финансиране и иновации за бизнеса в Русе", организиран от Русенската търговско-индустриална камара.

Фондът за предприемачество предвижда инвестиции за финансиране на нови и развитие на съществуващи предприятия във всички етапи на развитието, които са в различни сектори на икономиката. Той е част от възможностите, които се предлагат за насърчаване на устойчивия растеж и конкурентоспособността на малки и средни предприятия и създаване на работни места, включително чрез производствени инвестиции по Програмата за конкурентоспособност и иновации.

"Крайната цел е максимално бързо и улеснено да се достави този финансов ресурс, по който ние сме подписали споразумение, до крайни получатели. Финансирането през "Фонд на фондовете" осигурява гаранция или подкрепа на по-рискови проекти, които при пазарни условия по-трудно биха получили кредитиране. Ние помагаме с облекчени условия за обезпечение, по-ниски лихви и такси", посочи Росен Йорданов.

Той уточни, че се планира възможност за облекчено кандидатстване и на практика на едно гише може да се търси възможност за безвъзмездно финансиране и подпомагане от банка или друга финансова институция.

"Там, където безвъзмездната финансова помощ (БФП) е по-малка от финансовия инструмент или хипотетично имаме бюджет от 100 млн. евро, от които 60 са за финансов инструмент, а 40 за БФП, това би било в единична операция. Това би било случай, в който на едно гише отива крайният получател, фирмата отива при посредника, по-често срещано това е банка, подава си документите, казва какви инвестиции иска да направи, какъв е проектът и вече банката поема нещата и за БФП. Това е улесненият вариант, който се надяваме да проработи", разясни процедурата експертът.

Investor.bg припомня, че през май служебният заместник-министър на иновациите и растежа Красимир Янков съобщи, че никога до момента в историята на управлението на европейски средства у нас не е имало такъв голям ресурс за бизнеса. Общият бюджет на финансовите инструменти на Фонда по Програмата за конкурентоспособност и иновации е 645,5 млн. евро. За развитие на научните изследвания и въвеждане на модерни технологии са предвидени 68 млн. евро, а за цифровизация и усвояване на ползите от нея - 142,1 млн. евро. Предвидени са възможности за съфинансиране и на проекти за превръщането на научните разработки в пазарно приложими продукти и технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още