IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки отчитат ръст на необслужваните заеми за малкия бизнес

Банките в ЕС очакват забавяне на печалбата през следващите 6-12 месеца на фона на намаляване на лихвите от ЕЦБ

15:34 | 20.06.24 г. 3
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Банките в Европейския съюз отчитат скок на влошаващите се заеми за малки и средни предприятия през първото тримесечие на годината, макар че рентабилността им се запазва, отчете банковият надзорен орган на блока в четвъртък.

Европейският банков орган (ЕБО) посочва в тримесечната си оценка на риска, че кредитните рискове са започнали да се материализират с увеличение на необслужваните заеми през трите месеца до края на март, съобщава Ройтерс.

„Рентабилността на банките на ЕС остава устойчива, макар че секторът се сблъсква с материализиращи се кредитни рискове“, изтъкват от ЕБО в изявление.

„Повечето анкетирани банки очакват допълнително влошаване на качеството на активите в бизнес имотите, заемите за малки и средни предприятия и потребителските кредити през следващите 6-12 месеца“, посочват от ЕБО.

Основните лихви в еврозоната бяха повишени рязко, за да се овладее инфлацията, правейки заемите по-скъпи, макар че Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да намалява лихвите този месец, сигнализирайки, че върхът на разходите за заеми в еврозоната е отминал.

Банките в ЕС очакват забавяне на печалбата през следващите 6-12 месеца на фона на намаляване на лихвите, макар че прогнозите са заемите да растат, казва ЕБО.

Банките са отчели, че необслужваните заеми са нараснали с 2% на тримесечна база, равнявайки се на 7 млрд. евро.

Разходите за риск на банките – индикатор за кредитните загуби, също са се повишили до нива, невиждани от пандемията от Covid-19 през 2020 г., казва ЕБО.

Регулаторите започнаха да проучват връзките между банките и небанковите институции, например инвестиционни фондове и застрахователи – сфера, където данните за оценка на системните рискове са непълни.

Европейската комисия обмисля дали не са нужни нови правила.

Джон Бериган, който управлява подразделението за финансови услуги на ЕК, каза в сряда, че има опасения за финансовата стабилност по отношение на връзките между банките и фондовете.

„Не искам банките да рискуват отново по друг канал, това е тревогата“, каза Бериган на събитие на Politico.

Повечето банки обаче твърдят, че преките връзки с небанкови институции са с ограничен риск, казва ЕБО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 седмици
Ами естествено, първо раздават пари НА ВСЕКИ, който поиска, а и на тези дето не искат, после ... растяли необслужваните заеми. И олеле ... ще ни спадне печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
tamar79
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 16
Алехандро
преди 3 седмици
Интересен материал щеше да е, ако бяхте посочили какво е положението в руският колхоз, ищяхте да стигнете до 8 цифрени числа - броят на потребителите изпаднали в огромна забава и/или спрели нацяло обслужването на кредитите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още