IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабостите в швейцарската финансова регулаторна рамка остават след краха на Credit Suisse

В подкрепено от държавата спасяване Credit Suisse бе погълната от дългогодишния си конкурент UBS през 2023 г.

10:37 | 20.06.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Слабостите в швейцарската финансова регулаторна рамка остават след краха на Credit Suisse през 2023 г. и трябва да бъдат решени, заяви Швейцарската централна банка (SNB) в четвъртък.

В подкрепено от държавата спасяване Credit Suisse бе погълната от дългогодишния си конкурент UBS през 2023 г., припомня Ройтерс. Опасенията, че разрасналият се кредитор поставя рискове пред икономиката, накараха правителството да предложи през април по-тежки регулации за банките, определяни като „твърде големи за фалит“.

В основата на плана бяха предложения UBS да държи повече капитал, но те все още са изправени пред продължителен политически процес.

В годишния си доклад за финансова стабилност SNB заяви, че споделя позицията на управляващия Федерален съюз за действия по изискванията за капитал, за ликвидност, ранна интервенция и планиране на възстановяване и спасяване.

„Текущата капитализация на обединената банка майка UBS е по-силна от тази на банката майка на Credit Suisse преди кризата. Въпреки това слабостите на текущия режим остават и трябва да бъдат решени“, заяви централната банка.

SNB подкрепи още преразглеждане на коефициента на ликвидно покритие – ключова мярка за измерване на способността на банката да посрещне исканията си за парични средства, след като изтичането на депозити на дребно по време на кризата на Credit Suisse беше по-голямо и по-бързо от предполагаемото съотношение.

В сряда финансовият регулатор на Швейцария заяви, че поглъщането на Credit Suisse от UBS не е създало опасения за конкуренцията въпреки препоръките на антитръстовия надзорен орган на страната, че то заслужава допълнително внимание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още