IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се насочва към преглед на рамката за управление на банкови кризи

Европейският съвет предлага допълнителни предпазни мерки при използване на средства от различни фондове за преструктуриране, така че акционерите и кредиторите да поемат загубите

16:55 | 19.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е постигнал съгласие за мандат за преговори относно прегледа на рамката за управление на кризи и застраховане на депозити на банките.

С това преговорите с Европейския парламент (ЕП) за окончателното законодателство в сферата могат да започнат, съобщават от Съвета.

С прегледа рамката за преструктуриране на затруднени банки ще стане по-стабилна и по-надеждна, като фокусът ще е върху определени проблеми с финансирането, пред които е възможно да се изправят някои малки и средни банки в процес на преструктуриране.

Прегледът включва цялостен набор от мерки, предназначени да укрепят съществуващата рамка на ЕС за управление на кризи и да подобрят процеса на преобразуване на малки и средни банки. Това е още една стъпка към завършването на банковия съюз на ЕС.

Една от основните цели на реформата е да се улесни преструктурирането на фалиращите банки в блока, за да се сведат до минимум рисковете от разпространение на последиците към други банки и реалната икономика.

Първата линия на защита при преструктуриране остава минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения, което банките са длъжни да поддържат, за да гарантират, че ще могат да поемат загуби и рекапитализацията ще се осъществи от акционерите и кредиторите, а не данъкоплатците.

Съветът предлага и въвеждане на допълнителни предпазни мерки при използването на средства от фондовете за гарантиране на депозитите за финансиране при недостиг на средства за преструктуриране. Мерките трябва да гарантират, че това няма да замести поемането на загуби от акционерите и кредиторите на фалиралата банка.

Съветът също така поддържа принципа, че вложителите, чиито депозити са защитени от фонд за гарантиране на депозитите, получават супер преференции при фалит и преструктуриране на банка.

Предлага се и разширяване на т.нар. „тест за най-ниски разходи“. Той ще се извършва преди използването на ресурсите от съответен фонд за гарантиране на депозитите, т.е. ще се финансират превантивни мерки преди преструктуриране, алтернативни мерки в подкрепа на ликвидация или в подкрепа на процедура за преструктуриране.

Това, според Съвета, ще гарантира, че всяко използване на фондовете за гарантиране на депозитите не може да надвишава хипотетичните разходи за възстановяване на покритите средства на вложителите в случай на ликвидация.

Съветът изяснява и разграничението между превантивни мерки за предотвратяване на фалит на банка и алтернативни мерки и изяснява какви форми на публична финансова подкрепа за фалиращи банки биха били допустими при извънредни обстоятелства, заедно с процес за тяхното прилагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още