IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на Фед призоваха за търпение към намаляването на лихвите

Някои от тях обаче намекнаха кога би било подходящото време за това

10:46 | 19.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Във вторник редица представители на Федералния резерв в САЩ подчертаха необходимостта от повече доказателства за охлаждане на инфлацията, преди да намалят основните лихви, предаде Bloomberg.

Адриана Куглър от Управителния съвет на Фед заяви, че вероятно ще бъде подходящо централната банка да намали лихвите "някъде по-късно тази година", ако икономическите условия се развият според нейните очаквания. Президентът на Фед в Сейнт Луис Алберто Мусалем заяви, че може да минат "тримесечия", преди данните да подкрепят решението за намаление.

Както Джон Уилямс от Ню Йорк, така и Томас Баркин от Ричмънд се въздържаха да предложат конкретна времева рамка за момента на намаляване на лихвите, но всички централни банкери посочиха важната роля на икономическите данни за пътя на паричната политика занапред.

Финансистите задържат разходите по заемите на двугодишен връх вече близо година и изглежда не бързат да ги намаляват. Миналата седмица представителите на Фед предвидиха само едно намаление на лихвите за 2024 г., което е по-малко от трите, предвидени през март.

Инфлацията отново се ускори през първото тримесечие на тази година, изненадвайки централните банкери след бързото отслабване на ценовия натиск през втората половина на 2023 г. Макар че последните данни за цените са окуражаващи, финансистите остават предпазливи. Председателят на Фед в Бостън Сюзън Колинс повтори това във вторник, като заяви, че е важно да не се "реагира прекалено остро на месец-два обещаващи новини".

На въпрос по време на интервю за Yahoo Finance по-късно през деня дали очаква едно или две намаления на лихвите през тази година, като се има предвид какво е положението в момента, Колинс отговори: "Мога да си представя сценарии, които биха съответствали и на двете".

Тя добави, че "гледайки напред, мнението ми за това колко облекчаване може да е подходящо през тази година е помрачено".

Предпазливият подход на централната банка беше особено ясен в публикуваните миналата седмица тримесечни прогнози, в които четирима банкери не прогнозираха съкращения на лихвите през 2024 г.

"Ще трябва да видя период на благоприятна инфлация, умерено търсене и разширяващо се предлагане, преди да придобия увереност, че е подходящо намаляване на целевия диапазон за лихвения процент по федералните фондове", категоричен е Мусалем. "За да се проявят тези условия, може да са необходими месеци, а по-вероятно и тримесечия".

Поредица от скорошни икономически доклади показаха смесени резултати за икономиката, като потребителите намалиха разходите си въпреки силния ръст на заетостта, а инфлацията се забави след изненадващото ускоряване през първото тримесечие. Според данните, публикувани във вторник, продажбите на дребно в САЩ почти не са се увеличили през май, а предходните месеци са били ревизирани надолу, докато броят на заетите лица е нараснал с 272 000 през месеца.

"Смятам, че настоящата позиция на паричната политика е достатъчно рестриктивна, за да спомогне за охлаждането на икономиката и връщането на инфлацията към 2%, без да се стигне до рязко свиване на икономическата активност или до значително влошаване на пазара на труда", заяви Куглър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още