IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Швейцария може да загуби короната си на световен център за управление на богатството

Ръководителят на банката Серджо Ермоти заяви, че банките в страната трябва да могат да се конкурират на световната сцена, докато в страната тече дебат за посоката на финансовите реформи

09:00 | 19.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти предупреди, че Швейцария може да загуби короната си на световен център за управление на богатството, ако държавните ръководители реагират прекомерно на фалита на Credit Suisse, съобщава Financial Times.

Ермоти, който стана ръководител на най-големия кредитор в Швейцария само дни след като той спаси бившия си конкурент Credit Suisse миналата година, заяви, че страната има нужда банките ѝ да могат да се конкурират на световно равнище.

„Хонконг, Сингапур и САЩ се конкурират агресивно и постигат страхотен напредък за короната на световния център за управление на богатството, която днес се държи от Швейцария“, заяви той в реч в университета в Люцерн.

„Не можем да сме самодоволни и да смятаме, че само силната конкуренция на местните банки вътре в страната ще бъде достатъчна“, допълни Ермоти.

Ермоти и UBS са въвлечени във все по-ожесточен спор с швейцарските власти след фалита на Credit Suisse относно бъдещата посока на финансовите реформи в страната.

Основното противоречие между двете страни е дали банките с международни филиали трябва да притежават допълнителен капитал. Тази мярка беше предложена от швейцарското министерство на финансите тази година в ход, който ще засегне основно UBS.

Анализатори прогнозираха, че промяната в правилото може да доведе до изисквания за допълнителен капитал от 15 млрд. до 25 млрд. долара за UBS, като финансовият министър Карин Келер-Сутер заяви, че оценките са „правдоподобни“.

Ермоти и президентът на UBS Колм Келер критикуваха преди това необходимостта от допълнителен капитал. Те също така отхвърлиха критиките, че комбинираната банка след сливането на UBS и Credit Suisse е твърде голяма за швейцарската икономика.

„Има твърде много неинформирани, популистки и всяващи страх гласове в медиите, политиката и научните среди, включително тук, в този университет, които са съсредоточени изключително върху опасността да имаме голяма банка, базирана в нашата страна“, каза Ермоти в Люцерн.

По време на речта си той представи данни, че секторът за управление на богатството на Хонконг се разширява с годишен ръст от 7,6% и ще изпревари Швейцария до 2027 г., а Сингапур отбелязва ръст от 9% и е напът да заеме трето място.

„Чуждестранните финансови центрове ще се възползват, ако Швейцария ограничи способността си да поддържа водещо присъствие в чужбина“, коментира Ермоти.

„За да запази лидерството си, финансовата и промишлената екосистема на Швейцария трябва да включват значим в световен план участник. Днес това е UBS“, заяви Ермоти.

В речта си той говори за живота на основателя на Credit Suisse Алфред Ешер и го посочи като пример за предприемач, който е поемал премерени рискове. Това е първият път, в който Ермоти свърза индустриалеца от 19-и век с UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още