IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки на развитите икономики се насочват към златото за сметка на долара

Около 13% от развитите икономики планират да увеличат златните си запаси през следващата година спрямо около 8% миналата година, показва проучване

20:51 | 18.06.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централните банки на развитите икономики очакват делът на златото в световните резерви да нарасне за сметка на щатския долар, следвайки примера на нововъзникващите пазари да купуват кюлчета.

Почти 60% от централните банки на богатите страни смятат, че делът на златото в глобалните резерви ще нарасне през следващите пет години спрямо 38% от анкетираните миналата година, показва годишно проучване, проведено от World Gold Council (WGC), цитирано от FT.

Около 13% от развитите икономики планират да увеличат златните си запаси през следващата година спрямо около 8% миналата година, което е най-голям дял, откакто се провежда това проучване.

Това показва, че централните банкери на развитите икономики следват примера на колегите си на нововъзникващите пазари, които са основните купувачи на злато след световната финансова криза от 2008 г.

Същевременно нарастващ дял от развитите икономики - 56% спрямо 46% миналата година, смятат, че делът на долара в световните резерви ще спадне през следващите 5 години. Сред централните банки на нововъзникващите пазари 64% споделят това мнение.

Търсенето на злато, което се засилва въпреки рязкото покачване на цената на благородния метал тази година, подчертава как резервите в долари намаляват, тъй като централните банки се стремят да диверсифицират своите притежания чрез алтернативни валути и активи. Тенденцията се засилва, след като САЩ започнаха да използват валутата си като оръжие срещу Русия.

Проучването установява, че рекорден дял от централните банки възнамеряват да увеличат своите златни резерви през следващите 12 месеца. Основните причини, цитирани от централните банки да държат злато, са дългосрочната му стойност, ефективността по време на криза и ролята му като ефективен диверсификатор.

Централните банки са добавили повече от 1000 тона злато към резервите си както през 2022 г., така и през 2023 г., според WGC. Санкциите на САЩ върху деноминираните в долари активи на Русия предизвикаха засилен интерес към благородния метал първо от незападните официални финансови институции.

Последователните години на рекордно изкупуване, чиито темпове продължиха и през тази година, бяха движещ фактор зад поскъпването на златото до близо 2450 долара за тройунция миналия месец. Златото поскъпва с 42% от началото на войната между Израел и „Хамас“.

Делът на долара в глобалните валутни резерви – като от резервите се изключи златото, се свива от повече от 70% през 2000 г. до около 55% през миналата година, според данни на Международния валутен фонд. Като в резервите се включи стойността на златото, делът на долара спада под 50 на сто, според WGC.

Въпреки че китайският юан засили популярността си като резервна валута, несигурността, надвиснала над икономиката на страната, ограничава интереса. Делът на централните банки, които очакват юанът да увеличи дела си в световните резерви, спада от 79% през миналата година до 59% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 1 седмица
До: 5, то и ти не си човек, а опорен тролл, ама карай.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 1 седмица
До: baba_meca благодаря за лекцията, но е добре да имаш някаква компетенция по въпроса преди да сееш опорки... "калпава стока- долари,евра, рубли" парите НЕ са стока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
baba_meca
преди 1 седмица
До: khaoПрез 90 те хората купуваха марки и долари. Сега не е така. Има си причина- те станаха като българският лев от 90те(яка инфлация). Хората не са виновни(нито са комунисти, нито са капиталисти), че централните банки печатат като луди и е нормално всеки да се стреми да си пази парите/активите. Така е в пазарната икономика- след като предлагат калпава стока- долари,евра, рубли... клиентите отиват там където има по-добро качество и има смисъл да се купува- злато, имоти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 17
khao
преди 1 седмица
До: пасъм целтя на статията (заглавието) е да внуши че долара умире... поредната от серията руска пропаганда иоято започна от началото на миналата седмица, а не да те информира..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 седмица
Всички, които не могат да печатат долари и Евро - Китай, Индия, Бразилия, Турция, Япония, Великобритания, Катар, Саудитска Арабия, Дубай и други вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
пасъм
преди 1 седмица
Не разбрах, кои са тези развити държави уплашени от санкциите на САЩ срещу Русия, които ЩЕ купуват злато?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още