IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

144 години от създаването на българския лев

Историята на българските пари и финанси е сложна и изпълнена със сериозни предизвикателства

12:00 | 18.06.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Месеците юни и юли са от изключително значение за парично-финансовата история на България. Множество ключови институции, които и до днес играят важна роля в стопанството на страната, са намерили своето начало в първите седмици на лятото, припомнят от Tavex.

На 4 юни 1880 г. е създаден българският лев чрез публикуването на „Закона за правото на рязане на монети в Княжество България“. 

На 6 юни 1879 г. Българска народна банка (БНБ) осъществява първата си банкова операция. Държавата превежда 8 687 043 франка, като 2 милиона от тази сума са внесени за набиране на основен капитал на БНБ, а останалите - на депозит.

На 5 юли 1879 г. пък е основано Министерство на финансите, което се разпорежда с хазната и държавния бюджет.

На 1 юли 1997 г. е въведен валутният борд, чрез който е преодоляна хиперинфлацията и са стабилизирани финансите на страната. 

Историята на българските пари и финанси е сложна и изпълнена със сериозни предизвикателства. Но освен като познание за общото ни минало, тя може да служи като ценен урок за спестителите и инвеститорите.

Непосредствено преди началото на Първата балканска война в България на практика действа класическият златен стандарт. Паричната циркулация се състои от около 164 млн. лева, включващи златни, сребърни, медни и никелови монети, както и банкноти. Златният лев е в основата на паричната система и всяка стока може да бъде закупена чрез комбинация от различни монети и банкноти. На касите на БНБ гражданите е можело да разменят свободно своите банкноти за злато.

Тази система се е запазила до участието на България в Първата световна война и малко след нея. Военните разходи от няколко последователни войни натоварват хазната и държавата прибягва до печатане на нови банкноти, което води до сериозна инфлация - книжните пари се обезценяват спрямо златния лев цели 16 пъти.

От края на 1918 г. обменът на банкноти в злато или сребро се преустановява със закон „до второ разпореждане“, което така и не идва. През 1920 г. златното покритие на банкнотите е едва 1,56%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 1 седмица
До: zelka007 може би преди около 2 месеца това беше като тема в история.бг (много добро предаване) Препоръчвам всеки да го гледа.. трябва да го има някъде по сайта на БНТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 1 седмица
До: khao ... кат нема кой да му обърне внимание сам си създава активност м/у акаунтите , сам си блъска плюсчета ... тотал щета е тошко цепенячето ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 17
khao
преди 1 седмица
До: Tikva007 успех.. от 44та се опитвате да ни закопате и направите руска губерня и все не ви се получава и сега няма да ти се получи... некадърници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 1 седмица
До: Tikva007, пепел ти на езика :{:{:{
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 седмица
*144 години от създаването на българския лев* - и 146 години от създаването на Третата Българска Държава. И двете скоро ще ги заккоппаме. Хем с музика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още