IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпокъсаната банкова индустрия на еврозоната трудно ще се консолидира

Липсващият единен банков съюз и различните законови основи възпрепятстват банковите сливания

17:42 | 18.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Поддръжниците на по-голяма консолидация в банковия сектор в еврозоната внимателно следят враждебната оферта за придобиване на испанския кредитор Sabadell от BBVA, заедно с коментари от някои надзорни органи и законодатели, които също подкрепят процеса.

Регулаторите се стремят към по-голяма консолидация - както в рамките на държавите, така и между тях, защото вярват, че по-малко на брой, но по-силни кредитори ще стимулират икономиката и ще позволят на банките от еврозоната да се конкурират по-ефективно с по-големите, по-печеливши конкуренти от САЩ и Азия, пише Ройтерс.

Все пак големите банкови поглъщания са рядкост след глобалната финансова криза от 2008-2009 г., а повечето сделки се осъществяват от необходимост.

Концентрацията на банковата индустрия, измерена чрез дела на банковите активи на петте най-големи кредитни институции, варира значително в целия блок. В Гърция, Кипър и Прибалтийските държави този дял варира между 88% и 95% през 2023 г., според данни на Европейската централна банка, анализирани от Ройтерс.

В няколко от тези страни се отбелязва активно засилване на банковата консолидация в последните години, тъй като финансовите кризи принудиха кредиторите да придобият по-слабите им конкуренти.

В Испания, където пазарният дял на петте най-големи кредитни институции от общия обем на банковите активи достига 69% и е близо до средното за еврозоната, броят на банките е спаднал до 10 от 55 преди световната финансова криза.

В Германия – точно обратното, има стотици банки, според данни на германската централна банка.

Банковата концентрация в еврозоната по държави е средно по-висока от тази в САЩ, където делът на активите на петте най-големи банки е бил 50% през 2021 г., показват данни, публикувани от Федералният резерв за Сейнт Луис.

В някои страни от еврозоната обаче фрагментацията на пазара е много по-висока, особено в по-големите и по-богати икономики като Франция и Германия, където делът на активите на първите пет институции е съответно 45% и 34%, според данни на ЕЦБ.

В тези страни консолидацията е слаба през годините. Това отчасти се дължи на факта, че те избегнаха кризи, които да принудят регулаторите и законодателите да премахнат пречките, които обикновено възпрепятстват банковите сливания на вътрешния пазар.

Пречките пред трансграничните сделки са още по-големи и включват различни регулации и трудови закони, липса на схема за гарантиране на депозитите в цялата еврозона и други политики.

Банкови ръководители казват, че без общоевропейски банков съюз, който законодателите се опитват да постигнат повече от десетилетие, трансгранични сделки в еврозоната са малко вероятни.

Ако се осъществи, враждебната оферта на BBVA за над 12,2 млрд. евро за Sabadell ще е една от най-големите европейски банкови сделки през последните 15 години.

На други места в Европа сливания и придобивания се осъществяват основно при извънредни ситуации. Миналата година UBS например придоби затруднения си конкурент Credit Suisse, след като швейцарското правителство натисна за осъществяване на сделката, за да защити по-широката финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 1 седмица
което е добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още