IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка остави лихвените проценти без промяна

Финансовата институция запази основната ставка на ниво от 4,35%м

09:40 | 18.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската централна банка запази лихвените проценти на 12-годишния им връх и подчерта, че инфлацията се оказва упорита. Това подсказва, че ще мине известно време, преди централните банкери да са готови да дадат сигнал за облекчаване, предаде Bloomberg.

Финансовата институция запази паричния си лихвен процент на ниво от 4,35% за пето поредно заседание във вторник и отново заяви, че "не изключва нищо", което е сигнал, че не е невъзможно да се стигне и до повишение на разходите по заемите.

Целта на банката е да забави темпа на растеж на потребителските цени, като същевременно задържи значителния ръст на работните места след пандемията от Covid-19.

Инфлацията в Австралия остава висока въпреки повишаването на лихвените проценти. Изображение: Bloomberg Инфлацията в Австралия остава висока въпреки повишаването на лихвените проценти. Изображение: Bloomberg

След решението стойността на австралийския долар остана без съществена промяна, докато доходността по чувствителните към политиката на централната банка тригодишни облигации се повиши. Инвеститорите оценяват вероятността за намаляване на лихвените проценти до декември на по-малко от 40%, което е спад спрямо 50% преди оповестяването на решението.

Ръководството на Австралийската централна банка посочи, че все още е налице "свръхтърсене в икономиката", както и "повишен натиск върху вътрешните разходи както за труд, така и за нетрудови ресурси".

Гуверньорът на банката Мишел Бълок неколкократно се противопостави на спекулациите за краткосрочно облекчаване на паричната политика, отразявайки прогнозите, че инфлацията ще се върне към целевите си стойности едва в края на 2025 г.

След последното заседание на финансовата институция данните показаха, че австралийската икономика остава слаба. В същото време пазарът на труда все още е свит с безработица от 4%, което поражда оптимизъм сред централните банкери, че могат да постигнат меко приземяване.

Един от неизвестните фактори за централната банка е влиянието на намаляването на данъка върху доходите и на отстъпките от разходите за живот върху сметките за електроенергия на 10,4 млн. австралийски домакинства, които започват да се прилагат от 1 юли. Според икономисти мерките ще помогнат за укрепване на отслабващата икономика, докато Бълок заяви този месец, че не очаква това да окаже съществено влияние върху инфлационните прогнози на Австралийската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
975innovative
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още