IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Има голямо непознаване на застраховките в България

Единственият начин за възстановяване след щети, нанесени от природни бедствия, е застраховането, каза Нина Колчакова

20:37 | 14.06.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Има голямо непознаване на застрахователните продукти и хората смятат, че застраховките са скъпи, а други търсят най-евтините застраховки. Това каза генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че климатът вече не ни изненадва, а единственият начин за възстановяване след щети, нанесени от природни бедствия, е застраховането.

„Това е механизмът – срещу плащане на символична премия прехвърляш риска към застрахователя“, каза Колчакова.

Според нея трябва да се търси застраховката, която точно покрива риска, от който се притесняваме.  Тя отбеляза, че при автомобил на средна цена и апартамент на средна цена, застраховката на автомобила би струвала два пъти повече от тази на апартамента.

„Доста по-често има щети по автомобилите, затова хората вероятно си мислят, че трябва да вземат превенция. Но хората не се замислят, че ако се случи щета на имота, тя е много по-трудно поправима. Ще ни трябват повече средства, има повече разправии. По-чести стават щетите по домашното имущество“, каза тя.

Колчакова препоръча хората, които искат да се застраховат, да поговорят с експерт, защото голяма част от недоволните, че не са получили обезщетение, най-често са пострадали от щета по риск, който не е бил покрит от полицата.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още