IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричната политика на Фед увеличава причините за предпазливост в ЕЦБ

Централната банка в най-голямата икономика в света упражнява силно гравитационно привличане

07:00 | 26.06.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) вече имат още една причина да се колебаят дали да продължат да понижават лихвените проценти, след като Федералният резерв на САЩ намали собствените си планове за облекчаване, пише Bloomberg.

Тъй като т.нар. пунктографски графики на централните банкери във Вашингтон сега показват само едно намаление през 2024 г. вместо три преди това, колегите им във Франкфурт знаят, че всяко по-нататъшно действие от тяхна страна рискува да доведе до внос на инфлация чрез потенциално по-слаба валута. 

Представителите на ЕЦБ, включително гуверньорът Кристин Лагард, активно подчертават своята независимост от американските си колеги, за което свидетелства понижаването на лихвения процент миналата седмица в момент, когато такова от страна на Фед не предстоеше. Но те също така знаят, че паричната политика в най-голямата икономика в света упражнява гравитационно привличане, на което другите централни банки трудно устояват.

Инфлацията в еврозоната отново се повиши през миналия месец. Изображени: Bloomberg Инфлацията в еврозоната отново се повиши през миналия месец. Изображени: Bloomberg

"Решението на Фед явно ще даде храна за размисъл на ястребите от ЕЦБ и ще ги направи по-предпазливи, когато става въпрос за допълнително намаляване на лихвите", смята Карстен Бржески, ръководител на отдела за макроизследвания в ING.

Това усещане за предпазливост е ясно още от 6 юни, когато бяха намалени разходите по заемите - решение, придружено от по-високи прогнози за инфлацията. Оттогава насам трейдърите понижиха очакванията си за по-нататъшни действия, а мнението им остана слабо променено след резултата на Фед. Инвеститорите виждат 60% вероятност за намаляване на лихвените проценти с четвърт пункт през септември, но само 40% вероятност за следващ ход на ЕЦБ след това през тази година.

Повечето финансисти, изказали се след заседанието на Управителния съвет, призоваха към предпазливост по отношение на по-нататъшното намаляване на разходите по заемите, подчертавайки огромната несигурност около перспективите за потребителските цени.

Самата Лагард заяви, че лихвените проценти не се намират на "линеен път на понижение" и че ЕЦБ може да ги остави непроменени за повече от едно заседание в бъдеще. Нейният колега, вицепрезидентът Луис де Гиндос, предположи, че централните банкери ще действат внимателно до края на годината.

"Фед и ЕЦБ провеждат независими парични политики, но ние отбелязваме, че вдигането на точковите графики от Фед съвпада с по-ястребовата позиция на ЕЦБ", заяви Пиет Хайнс Кристиансен, главен стратег в Danske Bank.

Някои представители на еврозоната твърдят, че по-агресивното облекчаване на политиката на 20-членния блок може да доведе до по-силен инфлационен натиск, тъй като по-ниските разходи по заемите спрямо САЩ могат да отслабят единната валута и да създадат допълнителен риск чрез по-високи цени на вноса.

Гуверньорът на Австрийската централна банка и единствен централен банкер, който се противопостави на решението от миналата седмица, отново изрази тази загриженост през уикенда.

Но общият ефект от разминаването в паричната политика не е еднозначен. По-строгата от очакваното политика на Фед би могла да доведе и до надлежно ограничаване на глобалните финансови условия, което да доведе до по-силен потискащ ефект върху европейската икономика при по-малък натиск върху цените.

Всъщност много централни банкери в развитите страни знаят, че облекчаването на паричната политика в САЩ най-малкото би им предоставило по-голямо пространство за маневриране, за да направят същото в собствените си икономики, ако е необходимо.

Инфлацията в САЩ изпреварва Европа с четири месеца. Изображение: Bloomberg Инфлацията в САЩ изпреварва Европа с четири месеца. Изображение: Bloomberg

Друга причина за предпазливост е неотдавнашното ускорение на инфлацията в еврозоната, което води до сравнения със САЩ - подхранвайки опасенията, че ЕЦБ може да се сблъска с подобни на Фед пречки при понижаването на лихвите. Пазарите на труда са напрегнати и от двете страни на Атлантическия океан.

В това отношение последните данни този месец донесоха поне някои положителни новини в САЩ, като показаха, че ключовият показател за базисната инфлация се е понижил за втори пореден месец през май.

"Данните за инфлацията в САЩ подсказаха, че може да се очаква известно отслабване на инфлационния натиск", посова Бржески от ING. Въпреки това "като цяло събитията в САЩ през последните два дни ясно показаха, че и в еврозоната възможностите за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти засега са много ограничени".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 дни
В Щатите дори говорят за ново вдигане на лихви ако няма спад в инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
corner
преди 3 дни
До: Ironhorseне е прибързано , търси се повод за нов кръг затягане което да поддържа високи лихвите с години .................. винаги обаче се действа "на ръба" , за да се подлъгват инвеститори и потребители да харчат и крепят икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Ironhorse
преди 3 дни
Преждевременното и предизборно сваляне на ОЛП от ЕЦБ, сега избухна в нова инфлация.ФЕД задържа лихвите и инфлацията в САЩ пада, а в ЕС се ускорява.ЕЦБ ще провали еврото и не ни трябва тази валута!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още