IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сръбската централна банка понижи лихвите за първи път от 2020 г.

От следващата година индексът на потребителските цени вероятно ще се колебае около 3%

14:40 | 13.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сръбската централна банка намали разходите по заемите за първи път от 2020 г. насам, след като инфлацията в западната ни съседка се върна в целевия диапазон, а Европейската централна банка даде пример с облекчаване на паричната си политика миналата седмица, предаде Bloomberg.

Финансовата институция намали референтната си едноседмична лихва за обратно изкупуване с 25 базисни пункта до 6,25%, в унисон с прогнозата на 11 от 17 анализатори в проучване на Bloomberg. Останалите не очакваха промяна, след като годишната инфлация - 4,5% през май - достигна горната граница на диапазона на централната банка.

Сръбската централна банка последва понижението на лихвите на ЕЦБ миналата седмица. Изображение: Bloomberg Сръбската централна банка последва понижението на лихвите на ЕЦБ миналата седмица. Изображение: Bloomberg

"Вижда се, че инфлацията ще продължи да се забавя и ще остане в рамките на допустимото", се посочва в изявление на централната банка. От следващата година индексът на потребителските цени вероятно ще се колебае около 3%, прогнозират финансистите.

Централните банкери в Белград задържаха референтния показател непроменен в продължение на 10 месеца, след като се справиха с рязкото ускорение на инфлацията с най-категоричното си рекордно затягане на паричната политика, започнало през април 2022 г. Инфлацията в страната достигна своя връх през март миналата година и надхвърли 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 12
Алехандро
преди 2 седмици
По принцип, и не само, още повече пък под финансови теми, тези не ни интересуват, ама никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още