IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бощян Васле от ЕЦБ: Заплахите за потребителските цени остават

Инфлацията в еврозоната се ускори през май до 2,6%

17:04 | 13.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако очакванията на Европейската централна банка за по-нататъшно забавяне на инфлацията се сбъднат, вероятно ще има още намаления на лихвените проценти в еврозоната през тази година. Това смята гуверньорът на Словенската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Бощян Васле, цитиран от Bloomberg.

"Ако основният сценарий се реализира и данните са благоприятни, тогава вероятно можем да очакваме по-нататъшно намаляване на лихвите още през тази година, а след това и през следващата", посочва той. "В противен случай би било уместно да се изчака още известно време с по-нататъшните стъпки".

Миналата седмица ЕЦБ намали лихвените проценти с четвърт пункт. Финансовата институция също така повиши прогнозите за инфлацията за 2024 г. и 2025 г. - решение, което остави инвеститорите в неведение какво ще се случи по-нататък.

Инфлацията в еврозоната отново се повиши през миналия месец. Изображени: Bloomberg Инфлацията в еврозоната отново се повиши през миналия месец. Изображени: Bloomberg

В четвъртък, говорейки пред естонския парламент, колегата на Васле там - Мадис Мюлер - подчерта, че разходите по заемите ще останат повишени въпреки намалението през юни.

"За да постигнем целта си, лихвените проценти вероятно все още ще трябва да останат над средното равнище за известно време", каза той и добави, че е "твърде рано да се каже кога може да се случи следващото понижение на разходите по заемите".

Инфлацията се ускори във валутния съюз през май, въпреки че при 2,6% тя е далеч от нивата, наблюдавани при нейния максимум от 10,6% в края на 2022 г.

"Както видяхме в първоначалната оценка на инфлацията в еврозоната през май, темпът на инфлация може отново временно да се ускори", посочи Мюлер. "Все още не сме достигнали целта."

Бощян Васле се съгласи и предупреди, че заплахите за потребителските цени остават.

"Все още има много рискове, че процесът на дезинфлация може да се забави", изтъкна централният банкер, позовавайки се на "сравнително силната" инерция в заплатите, икономическия растеж и геополитическото напрежение. 

Коментарите са в унисон с тези на гуверньора на Германската централна банка Йоахим Нагел, който на конференция в Монреал в сряда заяви, че "основната инфлация в еврозоната все още е много упорита".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още