IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Еврото може да изгуби привлекателността си на световна резервна валута

Липсата на активи с висок рейтинг и централно емитиран дълг са сред отблъскващите фактори за мениджърите на резерви

08:00 | 13.06.24 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Еврото може да изгуби привлекателността си като световна резервна валута за сметка на долара и японската йена, както и китайския юан. Възможно е делът на единната валута в световните валутни резерви да намалее още, когато Русия стане свободна да намали собствените си запаси от евро, според Европейската централна банка (ЕЦБ).

Все по-голямата роля на Китай в световната търговия насърчава използването на юани, посочват от ЕЦБ в публикацията. До 2023 г. делът на юана в търговското фактуриране на Китай се е повишил до около една четвърт за стоки и една трета за услуги. Така китайската валута вече се състезава с еврото за второто място в класацията на най-използваните валути за търговско финансиране.

Историята показва, че еволюцията на световните валути е дълбоко преплетена с тази на глобалния геополитически ред. В един все по-многополюсен свят има признаци, че фрагментирането на глобалната парична система вече не е чак толкова далечна възможност.

За да диверсифицират и да се предпазят от геополитически рискове, централните банки - особено Народната банка на Китай, натрупват злато с най-бързите темпове, наблюдавани от Втората световна война насам. Някои държави проучват начини да използват повече собствените си валути в международни търговски трансакции, вместо валутите на страните, които санкционират Русия.

Фрагментацията на глобалната парична система като риск

Никъде другаде рисковете от фрагментацията на глобалната парична система не са толкова видими, колкото при международните плащания. Във време, когато трябва да интегрираме платежни системи, за да намалим тяхната сложност и разходи за потребителите, някои страни съзнателно създават отделни платформи като алтернативи на съществуващите глобални инфраструктури, посочват от ЕЦБ.

Например Китай, Иран и Русия създадоха свои собствени системи за съобщения за трансгранични плащания. Членките на БРИКС започнаха да обсъждат платформа за „мост“ за свързване на цифрови плащания и сетълмент. Това може да наруши плавния поток на капитали и да намали ефективността на глобалната финансова система.

Съществуват убедителни икономически и политически причини да се стремим да запазим статута на еврото като световна валута, пише ЕЦБ. Този статут носи осезаеми ползи за европейските граждани, като например ниски разходи по заеми на международните капиталови пазари и защита от нестабилност на обменния курс.

Освен това в един фрагментиран геополитически пейзаж статутът на международна валута на еврото осигурява стратегическа автономия, като предпазва европейците от външен финансов натиск.

Реформи за по-голяма привлекателност на еврото за чуждестранните инвеститори

Във вътрешен план привлекателността на еврото за чуждестранните инвеститори зависи от поддържането на доверие в неговата стабилност, подкрепено от добре закотвени очаквания за ценова стабилност и стабилни икономически политики. Привлекателността на еврото зависи и от размера и ликвидността на пазара на сигурни дългови ценни книжа, деноминирани в евро, и устойчивостта на основните пазарни инфраструктури, особено като убежище във времена на стрес.

Мнозинството от официалните мениджъри на резерви изразяват интерес към увеличаване на своите притежания в евро, но отбелязват, че привлекателността на валутата е възпрепятствана от липсата на активи с висок рейтинг и централно емитиран дълг.

Така че изграждането на стабилен, технически издръжлив и по-дълбок пазар за международно приети дългови ценни книжа в евро е от съществено значение. За да бъде надеждно убежище във времена на стрес, този пазар може да бъде подкрепен от стабилно и гъвкаво предлагане на общи инструменти, посочват от ЕЦБ.

Осигуряването на по-широк набор от деноминирани в евро сигурни активи, които биха действали като европейски безрисков бенчмарк, също би било от решаващо значение за задълбочаването на деноминираните в евро капиталови пазари, допълват от ЕЦБ.

Във външен план Европа трябва да доразвие инфраструктурата за извършване на трансгранични плащания в евро с ключови партньори. Това може например да включва свързване на системата за сетълмент Target Instant Payment на еврозоната със системи за бързи плащания в други юрисдикции или чрез двустранни връзки, или чрез свързване към обща многостранна платформа. Подобни стъпки биха могли да укрепят търговските и финансови отношения с ключови партньори, включително нововъзникващи икономики, особено когато законодателството за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма е напълно приведено в съответствие с международните стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 23
zelka007
преди 2 седмици
До: baba_meca ... след лафът "Клета майка България!" ... това е второто , което ми допада ... ами те рублите са същите безполезни хартийки като доларите и еврото ... :))) ... или , ама то ЕССР е като едно време СССР ... или , за какво скачахме по площади (въпреки че никой от вас не е ходил на тогавашните митинги) , след като сега има цензура като едно време ... или , заменихме рассийското робство с хамериканско ... радвате в безпомощността и некадърността си с новите опорки ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 8
baba_meca
преди 2 седмици
90те хората купуваха марки и долари в качеството си на резерв. Сега злато и имоти. Това с рублите не знам някой да го прави. Може би защотото рублите са същите хартийки като еврото и долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 34
zelka007
преди 2 седмици
До: baba_meca ... ах тази презряна валюта еврото ... я виж рублата какви висоти достигна за има няма десетина годинки ... и какви са тези напъни тогава на рассийските царедворци и децата им да купуват имоти и яхти в еврозоната ?! някой някъде греши , те или ти ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 13
baba_meca
преди 2 седмици
Правилно- не се държи резерв в обезценяващи се активи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още