IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви да отложи с година ключови части от капиталовите правила от Базел

Плановете засягат търговската дейност на банките, като за тази цел ЕК не е длъжна да се обърне за одобрение към Европейския парламент или националните правителства

17:53 | 11.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) планира да отложи ключови части от новите международни банкови капиталови правила, известни като Базел III, с една година, така че кредиторите в блока да не бъдат ощетени от продължаващите спорове относно стандартите в САЩ, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

ЕС трябваше да приложи по-широкия пакет от 1 януари, около седем години след като мерките бяха договорени от регулаторите в Базелския комитет за банков надзор като последна част от създаването на правила, предназначени да предотвратят повторение на финансовата криза от 2008 г.

Сега ЕС планира да забави прилагането на правилата, които засягат търговската дейност на банките, тъй като тези дейности са глобални по природа, изтъкват източници, запознати с въпроса. Европейската комисия (ЕК) има правомощието да забави тази част, без да се обръща към Европейския парламент или правителствата на страните членки на ЕС.

Блокът беше подложен на повишен натиск относно така нареченото финализиране на правилата Базел III през последните месеци, като редица лидери, включително френският президент Еманюел Макрон, заявиха, че Европа ще постави в неблагоприятно положение своите банки, като действа първа. Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг също призова Комисията да действа, визирайки „жестоката“ международна конкуренция, пред която са изправени европейските банки.

САЩ все още не са съгласували своята версия на по-широкия пакет от мерки, след като темата предизвика политически дебат, като се очаква да ги приложат най-рано от средата на следващата година. Обединеното кралство определи начална дата за въвеждане на правилата в средата на 2025 г.

ЕС не е взел официално решение за частичното отлагане, но може да го направи през следващите седмици, като обявяването на забавянето може да се случи това лято, добавят източниците.

По-рано Комисията каза, че е „наясно с проблема и уместността на стандарта за пазарен риск за глобалните условия на конкуренция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още