IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен банкер: ЕЦБ все още не може да обяви победа над инфлацията

Според Кристин Лагард лихвите все още не са навлезли в линеен път на понижение

12:59 | 11.06.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Битката на Европейската централна банка за овладяване на инфлацията все още не е приключила. Това заяви литовският гуверньор и член на Управителния съвет на ЕЦБ Гедиминас Шимкус, цитиран от Bloomberg.

„Твърде рано е да се издига знамето на победата“, посочи той в изявление във вторник във Вилнюс.

Централният банкер все пак смята, че намалението на разходите по заемите от ЕЦБ миналата седмица показва „значителна стъпка напред“ в укротяването на растежа на потребителските цени. Вероятно ще последват още парични облекчения, докато инфлацията продължава да се движи към целта от 2%, изтъкна Шимкус.

"Европейската централна банка не бива нито да бърза, нито да отлага бъдещото намаляване на лихвените проценти след решителния ход за започване на облекчаване на паричната политика миналата седмица“, заяви по-рано днес гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

В условията на царяща несигурност относно следващите стъпки на ЕЦБ след широкоочакваното намаление на разходите по заемите миналата седмица тонът на френския централен банкер се различава леко от този на редицата му колеги, които оттогава призовават за предпазливост преди нови стъпки.

„Що се отнася до следващото намаляване на лихвените проценти, аз пледирам за прагматична постепенност, както по отношение на времето, без прибързване, така и по отношение на отлагането“, посочи Вилроа в реч на Парижкия финансов форум във вторник.

Част от предизвикателството пред ЕЦБ е, че намалението на разходите по заемите се разминава както с по-високите ѝ прогнози за инфлацията, така и с по-силния от очакваното растеж на заплатите и потребителските цени.

Председателят на централната банка Кристин Лагард заяви, че този ход е бил оправдан, но в интервю, публикувано в понеделник, добави, че решението не означава, че лихвите вече са навлезли в линеен път на понижение.

По подобен начин гуверньорът на Финландската централна банка Оли Рен призна напредъка по отношение на инфлацията, но не пожела да се ангажира с прогноза за това каква ще бъде траекторията на лихвените проценти в обозримо бъдеще.

Франсоа Вилроа дьо Гало отбеляза, че на бъдещите заседания базираната във Франкфурт банка ще се стреми да преодолее колебанията в показателите за инфлацията, които той отчасти обясни с ефекта от сравняването с цените на енергията отпреди една година.

Ръководителят на Френската централна банка заяви още, че ЕЦБ не бива да се притеснява прекомерно от странични ефекти от разминаването с времето на първото понижение на лихвите от страна на Федералния резерв. Той смята, че преносът върху инфлацията от потенциално по-силния долар ще бъде малък, докато по-високите дългосрочни лихвени проценти в САЩ ще имат затягащ ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още