IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки задържат лихвени решения заради политическата жега

Институциите, които претендират за независимост, не искат да изглеждат като политически играчи, така че най-лесно за тях е да не правят нищо

07:53 | 11.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Политическата жега усложнява решенията за лихвените проценти в САЩ и Великобритания. Английската централна банка и Федералният резерв искат да избегнат обвинения, че целят да подкрепят действащите правителства, ако намалят лихвите. Така става по-вероятно да отложат евентуални ходове около момента на изборите, пише FT.

Ситуацията е особено трудна за Английската централна банка, според бивши ръководители на паричната политика. Следващото ѝ заседание е след две седмици, а предсрочните парламентарни избори са свикани на 4 юли.

Губернаторът Андрю Бейли отдавна сигнализира, че намалението на лихвите е близо.

„Централните банки изобщо не искат да изглеждат като политически играчи, така че най-лесно за тях е да не правят нищо“, казва Чарлз Гудхарт, бивш член на Комисията по паричната политика на Bank of England. „ Дори да не променят лихвите този месец, могат да го направят през следващия месец“, допълва той.

След като повишиха лихвените проценти до многогодишни върхове в отговор на най-силното ускорение на инфлацията от над 40 години, западните централни банки сега са под силен натиск да обърнат посоката.

Централната банка на Канада и Европейската централна банка (ЕЦБ) вече направиха първата си стъпка към по-разхлабена парична политика. Фед и британската централна банка обаче изостават, защото претеглят ефектите от устойчивата инфлация при услугите.

В САЩ Федералният резерв се сблъсква с много по-продължителна предизборна кампания от ускорения процес в Обединеното кралство. Пазарите все още очакват Фед да намали лихвите в средата на септември, когато ще се проведе последното заседание на централните банкери преди президентските избори, въпреки силния доклад за работните места, публикуван в края на миналата седмица.

Някои обаче смятат, че решението за лихвите пак ще бъде отложено. Адам Поузън, директор на Института за международна икономика Питърсън, казва, че заради силната икономика на САЩ е малко вероятно Фед да се постави в центъра на вниманието, като намали лихвите преди вота. Според него намаляване на лихвите в САЩ е малко вероятно в периода до септември включително и „ако данните позволяват, централните банкери ще се опитат да не правят нищо до ноември“.

Президентът Джо Байдън е изправен пред политически натиск от някои демократи заради лихвите в страната. Той и неговият министър на финансите, бившият председател на Фед Джанет Йелън, обаче са категорични, че не искат да компрометират независимостта на централната банка.

Данните могат да купят време на Фед. Инфлацията на личните потребителски разходи от 2,7 на сто остава доста над целта от 2 процента. Пазарът на труда се охлажда по-бавно от очакваното. „Комбинацията от силна заетост и растеж на заплатите, в тандем с постоянен инфлационен натиск, подчертава устойчивия импулс на растеж“, коментира Есуар Прасад, професор в университета Корнел.

Други обаче твърдят, че Фед едва ли ще позволи изборите да влияят върху решенията на институцията. Бившият заместник-председател на Фед Доналд Кон смята, че председателят Джей Пауъл „е бил много ясен, че решенията не се ръководят от политиката, а от икономиката. Убеден съм, че той ще се придържа към това“.

Според него, ако през септември пазарът на труда и инфлацията са се забавили, няма причина Фед да не намали леко лихвите.

Във Великобритания Сушил Видвани, друг бивш член на Комисията по паричната политика, коментира, че по принцип няма причина централната банка да не може да действа преди избори. Той гласува за намаляване на лихвите само ден преди парламентарните избори през 2021 г., въпреки че мнозинството избра да задържи нивото непроменено.

Британският премиер Риши Сунак миналия месец коментира, че вотът за неговите консерватори, а не за опозиционната Лейбъристка партия, ще бъде вот за по-евтини разходи по заемите. Това се смята за намеса, която е доста груба за независимата централна банка.

Данните за инфлацията във Великобритания през април бяха по-високи от очакваното. Ръстът на индекса на потребителските цени в услугите се забавя незначително до 5,9% - доста над нивото от 5,5%, прогнозирано от централната банка.

Ако данните за инфлацията през май, които ще бъдат публикувани на 19 юни, покажат значително смекчаване на потребителските цени, аргументът за незабавно намаляване на лихвите на следващата среща на институцията може да надделее над политическите съображения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още