IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iBanFirst: От данните за инфлацията зависи свалянето на лихвите от ЕЦБ през септември

Намаляването на лихвените проценти не е изненадващо, но бъдещето на паричната политика на Европейската централна банка остава несигурно, посочи Веселин Бекяров

11:53 | 07.06.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви намаляване на основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта. Въпреки че намаляването не е изненадващо, бъдещето на паричната политика остава несигурно. Пазарът се фокусира основно върху възходящата ревизия на прогнозите за инфлацията за 2025 г. до 2,2%, която временно повиши курса на еврото спрямо долара, посочи Веселин Бекяров, главен валутен дилър в iBanFirst. Той обаче допълва, че тези данни не бива да се преекспонират.

Той напомни, че това е първото намаление на лихвите от 2019 г. насам след девет месеца на задържане на стабилно равнище, които бяха предшествани от безпрецедентен цикъл на увеличения, започнал през юли 2022 г.

Икономически и парични последици

„По-високата от очакваната инфлация се дължи главно на увеличението на заплатите, по-силния растеж, по-ниската производителност и устойчивата инфлация в сектора на услугите. За разлика от ситуацията в САЩ, увеличението на заплатите в Европа не се компенсира от по-висока производителност. По тази причина ЕЦБ остава предпазлива“, коментира Бекяров.

Поведението на инфлацията

Той допусна, че е възможно още едно намаление на лихвените проценти с 25 базисни пункта през септември, но смята, че това ще зависи до голяма степен от предстоящите данни за инфлацията. „Инфлацията вероятно ще бъде по-нестабилна през следващите тримесечия, затова цикълът на облекчаване на паричната политика може да се окаже несигурен“, е мнението на експерта.

Бекяров обясни, че в миналото централната банка имаше склонност да понижава или повишава лихвените проценти на всяко заседание, но прогнозира, че решенията си ЕЦБ ще зависят от ежемесечно публикуваните статистически данни, а също и „от позицията на Федералния резерв на САЩ, въпреки че Кристин Лагард се старае да не го признава“.

„Първата пауза ще се състои през юли, тъй като намаляване на лихвите по това време вече не се очаква“, прогнозира Бекяров в анализа си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още