IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс от ЕЦБ: Всяко по-нататъшно намаляване на лихвите трябва да бъде постепенно

Вътрешният ценови натиск остава силен, категоричен е гуверньорът на Латвийската централна банка

11:03 | 07.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Всяко бъдещо намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъде постепенно. Това заяви гуверньорът на Латвийската централна банка и член на Управителния съвет Мартинс Казакс, цитиран от Bloomberg.

„Макар че инфлацията достигна доста ниско ниво, победата все още не е постигната“, посочи той в публикация в блога си в петък.

"Вътрешният ценови натиск остава силен. Пазарът на труда е затегнат и безработицата е ниска, което поддържа възходящия натиск върху заплатите. Ето защо по-нататъшното намаляване на лихвените проценти трябва да бъде постепенно, като внимателно се следи динамиката на растежа на заплатите, на производителността и на корпоративните печалби“, смята финансистът.

„Бъдещите решения в Съвета на ЕЦБ ще вземаме въз основа на последните данни, оценявайки ситуацията стъпка по стъпка от заседание до заседание“, уверява Казакс.

В четвъртък ЕЦБ изпълни обещанието си да намали лихвите, но остави инвеститорите да се питат накъде ще се насочи паричната политика по-нататък. Повечето централни банкери втори пореден ход на понижение през юли, а някои се питат и дали подобна стъпка би била разумна на следващото заседание през септември.

Предпазливостта на централните банкери се дължи най-вече на неочаквано упоритата инфлация и в четвъртък ЕЦБ дори повиши прогнозата си за предстоящите ѝ стойности. Сега централните банкери очакват, че средната стойност на общата инфлация в еврозоната ще бъде 2,5% през 2024 г., 2,2% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още