IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тамаш Хак-Ковач, ДСК: Не се очаква спад в лихвените нива у нас

Следващата година, или след две години, може да има увеличение на лихвите в рамките на 2,7% до 2,9%, прогнозира главният изпълнителен директор на Банка ДСК

14:05 | 06.06.24 г. 2
Снимка: Банка ДСК
Снимка: Банка ДСК

В близките месеци не се очаква спад в лихвените нива у нас, а лихвите по ипотечните кредити са на най-ниското си ниво, което не би им позволило да спаднат още. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Тамаш Хак-Ковач, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

По отношение на притесненията у анализатори и наблюдатели, че може да има повишения на лихвите у нас, банкерът посочи, че макар да не смята, че това ще се случи, все пак има пазарна динамика, която може да наложи подобен ход.

„В момента средната лихва е 2,7%, дори и да започнем да се приближаваме до нивата в Германия – тя ще е 3,1%. Това може да увеличи месечните вноски на средния кредитополучател със сто лева, но това е хипотетичен сценарий. Дори и това би станало много бавно, защото депозитният индекс се променя много бавно. Мога да допусна, че следващата или след две години може да има някакво увеличение, но то ще е в рамките на 2,7% до 2,9%“, пресметна Тамаш Хак-Ковач.

Той напомни, че на предстоящото заседание на Европейската централна банка ще стане ясно дали ще бъде предприето лихвено понижение, но е на мнение, че решението няма да се  отрази на потребителите у нас. „Нашият депозитен индекс, върху който се изчисляват лихвите, зависи от пазарната динамика“, обясни банкерът.

„Има търсене на кредити, особено от търговски клиенти, има спад на корпоративните кредити, но се търсят потребителски заеми, което се дължи на факта, че доходите на българското население нарастват“, добави той.

Той напомни, че много хора смятат, че имотният пазар у нас прегрява заради ниските лихви в България на фона на лихвените увеличения от ЕЦБ и Фед. Банкерът не е на това мнение и се позовава на доказателства, че балон на пазара на имотите в нашата страна няма. Според него имотите в България остават евтини и достъпни спрямо доходите на хората.

„Ръстът на доходите и поскъпването на имотния пазар се дължат на това, че българската икономика догонва европейската, аргументира се Тамаш Хак-Ковач. – Също така качеството на имотите у нас е ниско, затова е нормално хората да искат да подобрят качеството на жилището си, като закупуват ново. България е и на последните места по статистика за пренаселеността на имотите в ЕС".

По думите му банковият сектор е близо до оптималното си състояние и е малко вероятно да видим сливания или придобивания на нашия пазар, тъй като има малко място за това. „Повечето малки банки не биха допринесли към портфолиото на големите, а от своя страна най-големите банки в страната се конкурират за позиции“, анализира ситуацията банкерът.

Как оценяват в OTP Group присъствието си на българския пазар? Какъв е пазарният дял на Банка ДСК в кредити и депозити? Отразяват ли се върху банковия сектор честите избори в страната ни? Как влияе на банките евентуалната промяна на датата на влизане в еврозоната? Каква е средата за инвестиции у нас?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 седмици
Да попитам за един приятел. Когато на времето взимах заеми ми обясняваха, лихвите са по-високи от Европа защото сме рисков регион и плащам по-висока рискова премия. Сега обаче лихвите ни са по-ниски отколкото в Европа. Да не би България да е остров на икономическа стабилност в ЕС? Не ми се струва много вероятно. Друга ще да е причината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 седмици
Банка ДСК е задръстена с кредити за жилища до козирката ,това е истината за тази банка ,а този на снимката прибира милиони бонуси за изпълнение на таргетите си в България .Относно лихвите ,както и той спомена ,ще се вдигат ,днес ЕЦБ ще ги свали но с една стъпка и после ще ги остави високи като в Щатите докато не счушят хатъра на цените окончателно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още