IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ готви санкции за банки заради неспазване на климатичните ангажименти

Финансовата институция може да наложи глоби в размер до 5% от дневния оборот

13:36 | 05.06.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Някои банки от еврозоната не са изпълнили целите на Европейската централна банка (ЕЦБ), свързани с климата, поради което може да им бъдат наложени глоби. Това заяви високопоставен ръководител на ЕЦБ в интервю, публикувано в сряда и цитирано от Bloomberg.

Финансовата институция е предоставила на националните банки списък със срокове за отчитане на рисковете, свързани с изменението на климата - от наводнения и суши до преход към нови енергийни източници - в начина, по който те осъществяват дейността си. Но някои са изостанали от графика, заяви пред испанския вестник Cinco Dias Керстин аф Йохник, член на Надзорния съвет на ЕЦБ.

„Уведомихме няколко банки, че въз основа на настоящата ни оценка не са изпълнили междинните етапи, което означава, че са изправени пред перспективата да платят парична санкция“, каза Аф Йохник.

ЕЦБ може да наложи глоба на банките в размер до 5% от дневния им оборот до решаването на проблема или за срок до шест месеца. Банките имат право да бъдат изслушани, преди да бъде наложена каквато и да е санкция.

„Надзорните органи ще трябва да оценят документите, които банките представят, и общия брой дни, през които те може да не са спазили изискванията след крайните срокове, които им дадохме“, обясни членът на Надзорния съвет. „Това ще формира основата за евентуална санкция, за която ще трябва да се вземе решение. Това е процес, който все още не е приключил“, посочи тя.

ЕЦБ оказва натиск върху изоставащите банки повече от година - с известен ефект. Във вторник заместник-председателят на централната банка Клаудия Бух заяви, че почти всички банки са признали, че са изправени пред съществени финансови рискове, свързани с изменението на климата, и стъпка по стъпка коригират управлението на риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
53a88c6dbc
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
0pk
преди 3 седмици
д.а.т.и.***.н.а.н.е.щ.а.с.т.н.а.т.а.ц.е.н.з.у.р.а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
0pk
преди 3 седмици
ЕЦБ цака банките, банките цакат хората. Зелената чу.*** набира обороти. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
evlogi
преди 3 седмици
Пр.ост.оти.и..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още