IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ може да повиши лихвите още два пъти през 2024 г.

Възможно е тази година лихвеният процент да се повиши до 0,5%, смята професор в Колумбийския университет

11:01 | 30.05.24 г.
Снимка: Shoko Takayasu/Bloomberg
Снимка: Shoko Takayasu/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) може да повиши лихвените проценти още два пъти през тази година, но трябва да се въздържа от директна реакция спрямо слабата йена, смята Такатоши Ито, професор в Колумбийския университет.

„Възможно е през тази година лихвеният процент да се повиши до 0,25%, а след това до 0,5%. Финансовата институция се намира в цикъл на увеличаване на лихвите - нито твърде бързо, нито твърде бавно. Ако инфлацията е 2%, естествено е ставката да се повиши към 2%“, каза той в интервю за Bloomberg.

Забележките на Ито, който беше спряган като потенциален кандидат за гуверньор на ЯЦБ, подчертават риска централната банка да възприеме малко по-строг подход към паричната си политика, отколкото анализаторите в момента прогнозират. Повечето от тях очакват банката да направи още едно повишение на лихвите над сегашния диапазон от 0% до 1%, след като през март разходите по заемите бяха увеличени за първи път от 17 години насам.

„За да достигне йената, да речем, 135 пункта, колко трябва да се повишат лихвите? Един процентен пункт не би бил достатъчен", смята Такатоши Ито. „Вероятно би се получило, ако банката вдигне лихвите с два процентни пункта, но това би имало значително отрицателно въздействие върху вътрешната икономика“, предупреди той.

В четвъртък йената отслабна до четириседмично дъно от 157,71 за долар, като премина нивото, което предизвика последния кръг от предполагаеми интервенции. Ито, който е работил под ръководството на бившия гуверньор на Японската централна банка Харухико Курода, заяви, че вероятните интервенции на 29 април и 2 май са били успешни, тъй като са попречили на валутата да се срине под ключовия праг от 160 за долар.

Следващото заседание на централната банка в Страната на изгряващото слънце е насрочено за 14 юни. Тъй като повечето икономисти очакват Управителният съвет да запази лихвените проценти без промяна, основно внимание ще бъде отделено на евентуални промени в операциите по закупуване на облигации или на коментари, които сигнализират за количествено затягане. Някои икономисти са на мнение, че този път банката вероятно ще реши да забави темпа на покупките на облигации от около 6 трлн. йени (38 млрд. долара) на месец, за да намали натиска върху йената.

Най-голямото предизвикателство пред нормализирането на дейността на ЯЦБ е инфлацията, убеден е Ито. „Не съм напълно убеден, че цените на услугите, които досега не са се увеличили, действително ще тръгнат нагоре“, посочи още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още