IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бостик от Фед: Много измерители на инфлацията се движат в целевия диапазон

От юли миналата година централните банкери поддържат лихвите в диапазона от 5,25% до 5,5%

11:35 | 30.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостик заяви, че се надява „експлозивният“ ценови натиск, наблюдаван по време на пандемията от Covid-19, да се нормализира през следващата година.

Цитиран от Bloomberg, той изтъкна: „Все още имаме да извървим дълъг път, за да ограничим значителния ръст на цените, наблюдаван през последните няколко години“.

Въпреки че инфлацията в САЩ остава упорита, централният банкер смята, че намаляването на лихвените проценти все пак ще стане факт през тази година.

„Моята перспектива е, че ако нещата вървят според очакванията ми - инфлацията се забавя, пазарът на труда бавно и организирано се стабилизира, икономиката показва стабилен растеж - към края на годината вероятно ще дойде момент, в който може действително да помислим и да сме готови да намалим лихвите“, каза Бостик.

Ръководителят на Фед в Атланта посочи, че много от различните измерители на инфлацията, които той разглежда на бюрото си, „се връщат в целевия диапазон“.

Икономиката на САЩ се разширява с „лек или скромен“ темп в повечето региони, а потребителите се противопоставят на по-високите цени от началото на април, съобщи Фед в своето проучване, публикувано в сряда.

От юли миналата година централните банкери поддържат лихвените проценти в диапазона от 5,25% до 5,5%, което е най-високата стойност за последните две десетилетия. Редица финансисти посочиха, че трябва да видят повече данни, за да се уверят, че инфлацията в страната ще се върне към целевото равнище от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още