IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на американските банки е скочила с 80% през първото тримесечие

Общата печалба в сектора надхвърля 64 млрд. долара

19:30 | 29.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата в банковия сектор в САЩ е скочила със 79,5 на сто до 64,2 млрд. долара през първото тримесечие на 2024 г. Това сочи доклад на Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ (Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC), цитиран от Ройтерс.

Увеличението на печалбите на американските банки се дължи най-вече на това, че те вече не плащат милиарди за специални такси, каквито трябваше да платят миналата пролет, за да възстановят разходите, направени заради фалити в сектора. Освен това се наблюдава увеличение на нелихвените приходи и свиване на разходите за провизии.

Графика: FDIC Графика: FDIC

В края на 2023 г. финансовият резултат на големите банки в САЩ намаля на фона на задължението им да внасят милиарди долари във фонда за застраховане на депозитите. Те бяха длъжни да осигурят по-голямата част от 16 млрд. долара, които бяха необходими за възстановяване на финансовите активи на фонда. Това стана, след като FDIC покри загубите по депозитите на клиенти на две големи регионални банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank, които фалираха през март миналата година.

Федералната корпорация за застраховане на депозитите посочва като допълнителни фактори за увеличените печалби на банките в САЩ намаляването на вноските им за провизиране. В рамките на тези операции банките отделят определени суми, с които да покрият евентуалните загуби при евентуално спиране на обслужването на част от кредитите, които са отпуснали. 

Друг фактор за нарастване на печалбите на финансовите институции в САЩ е увеличението на приходите им от банкови такси, се посочва в доклада.

Федералната корпорация за застраховане на депозитите също така отчита, че през първото тримесечие броят на проблемните банки в САЩ се е увеличил от 52 на 63, а общите активи на тези банки са нараснали до 82,1 млрд. долара. Към момента 1,4% от общия брой банки се считат за "проблемни", което според FDIC попада в нормалния диапазон.

Банковите депозити са се увеличили за второ поредно тримесечие с 1,1%, или 190,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още