IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имущественото застраховане ще расте, хората осъзнават нуждата от сключване на застраховки

След години на висока инфлация хората се чувстват финансово по-стабилни и искат да се предпазят от различни бедствия и рискове, посочи Десислава Николова

23:00 | 29.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Очаквам да видим ръст при имущественото застраховане, тъй като хората споделят, че осъзнават нуждата от сключване на застраховки и искат да се предпазят от различни бедствия и рискове. Тази прогноза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Десислава Николова, старши финансов анализатор в портала MoitePari.bg.

„Поставя се въпросът дали хората виждат за нужно да имат подобни застраховки или биват задължени при изтегляне на ипотечен кредит“, коментира тя и обясни, че правейки съпоставка със застраховка живот, която в повечето случаи се закупува, заради изискване от банката, то при имуществените случаят не е такъв.

Николова е категорична, че хората осъзнават нуждата от сключване на застраховки. Тя напомни, че БНБ вижда изразен кредитен растеж у нас, страната не попада в рисковата зона, но може да възникне потенциален риск в бъдеще. Финансовият анализатор отбеляза, че това показва доброто ниво на задлъжнялост в България, на нива по-ниски от средните за ЕС. Николова подчерта, че изказването на БНБ не притеснява банките, нито кредитополучателите. И добави, че след годините на висока инфлация хората се чувстват по-уверени и по-стабилни в сегашната ситуация.

„Много голяма част от хората гледат новини, четат медии и изявления на икономисти, за да вземат информирано решение. Това е най-голямата грешка, която всеки може да направи. Никой няма да ви каже дали в момента е удобно да купите имот, дали в момента е удобно да изтеглите кредит. Това, което трябва да направите е да осъзнаете, че това е ваша лична отговорност“, заяви експертът.

Николова съветва при кандидатстване за кредит всеки да прецени дали размерът на задълженията няма да надвишат с 30-40% нетния му доход.

Какво показва проучването „Застраховки "Домашно имущество": нагласи и употреба 2024 г.“? Има ли промяна в намеренията на потребителите в застрахователния сектор? На какви цени се сключват полиците? Изпитват ли хората необходимост от сключване на застраховка и имат ли доверие на компаниите в сектора?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още