IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кнот от ЕЦБ: Паричната политика ще се облекчава постепенно

Ключовите данни за инфлацията в еврозоната ще бъдат публикувани в петък

16:27 | 29.05.24 г. 1
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Скоро ще дойде време за облекчаване на паричната политика на Европейската централна банка, но този процес трябва да се извършва бавно, за да се запази инфлацията под контрол. Това смята гуверньорът на Нидерландската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Кнот, цитиран от CNBC.

Макар че повечето централни банкери са съгласни с понижаване на разходите по заемите през юни, те не са склонни да се ангажират с прогнози какво ще се случи след това. Ръстът на заплатите в еврозоната и инфлацията в сектора на услугите продължават да будят тревога, напрежението в Близкия изток заплашва да повиши цените на енергията, а намаляването на лихвите в САЩ изглежда няма да стане факт в близките месеци.

Ястребите на ЕЦБ като члена на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел и президента на Бундесбанк Йоахим Нагел неотдавна предупредиха, че паричната политика не трябва да се разхлабва твърде бързо. А гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви в понеделник, че ЕЦБ не бива да изключва и сценарий, при който разходите по заемите да бъдат намалени и през юни, и през юли.

Кнот, който е известен с по-скептичната си позиция, заяви, че взаимодействието между инфлационните очаквания, пазарното ценообразуване, икономическите данни за растежа, пазара на труда и производителността, както и собствените тримесечни прогнози на ЕЦБ усложняват картината.

„Точното време, скоростта и мащабът на облекчаването също ще трябва да следват подход, зависещ от данните, като нашите прогнози, както и данните за пазара на труда са ключов елемент“, каза той по време на Международния форум за парична политика на Barclays-CEPR в Лондон.

„Макар че постъпващите данни за новите договорени заплати действително показват известно забавяне от края на 2023 г., за съжаление, ръстът на възнагражденията остава висок. А според прогнозни показатели пътят за 2024 г. все още се очертава да бъде доста неравен", изтъкна Клаас Кнот.

Предварителните данни за инфлацията в еврозоната за май ще бъдат публикувани в петък, преди следващото заседание на ЕЦБ за паричната политика, което ще се проведе на 6 юни.

По-рано днес Мартинс Казакс, член на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Латвийската централна банка, заяви, че финансовата институция не бива да преминава на „автопилот“ при намаляването на лихвените проценти след очакваната първа стъпка през следващата седмица.

Зависимостта от постъпващите икономически данни „все още е ключова“, каза той, цитиран от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 месец
Тц, тц, тц, тц, тц, тц.... Каква стана тя - всеки очакваше лихвите нагоре а те - ще вървят надолу. И още от т.н. количествени облекчения(шума) безброй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още