IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-дълго служилият гуверньор на централна банка се готви за пореден мандат

Мугур Изареску поема управлението на Румънската централна банка още през 1990 г.

21:54 | 27.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мугур Изареску от Румъния – най-дълго служилият гуверньор на централна банка в света, е напът да получи нов петгодишен мандат, като депутатите искат да гласуват удължаването до края на юни, съобщава Bloomberg.

Изареску поема управлението на Румънската централна банка през 1990 г. - по-малко от година след краха на комунистическия режим на Николае Чаушеску, и изпълнява ролята над три десетилетия с изключение на едногодишен период, в който е министър-председател през 1999 и 2000 г.

74-годишният Изареску има подкрепата на най-големите партии в парламента за нов мандат, посочват запознати с дебатите източници, поискали анонимност, тъй като обсъжданията не са били публични. Гласуването на румънския деветчленен панел, който определя основните лихвите, ще се проведе след местните избори и изборите за Европейски парламент на 9 юни, казват източниците.

Изареску не потвърди кандидатурата си за осми мандат по-рано този месец, но каза, че ще приеме покана, ако парламентът го подкрепи. Гуверньорът се бори с най-високата инфлация в Европейския съюз. Той отхвърли очакванията за бързо намаляване на лихвите, призовавайки правителството да ограничи прогнозата за бюджетен дефицит до 5% от БВП тази година.

Централните банкери в Букурещ неочаквано задържаха референтния лихвен процент на ниво от 7% на 13 май, разминавайки се с очакванията на повечето анкетирани икономисти за намаление с 25 базисни пункта.

Като част от парламентарното гласуване на панела, заместник-управителят Леонардо Бадеа вероятно ще поеме ролята на първи заместник от Флорин Джорджеску, който ще остане в борда, посочват запознати. Йонут Думитру, бивш главен икономист на Raiffeisen Bank и бивш ръководител на фискалния съвет, има подкрепата за поста на заместник-управител, който ще замени Еуген Николаеску, добавят те.

Някои от съществуващите членове на борда, като Кристиан Попа и Чаба Балинт, вероятно също ще получат нови мандати, а президентският съветник Козмин Маринеску също може да се присъедини към екипа, твърдят източниците.

Говорител на централната банка е отказал коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още