IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между 80 и 150 лв. на година заделят половината българи за застраховка на имота

Със 7 пр.п. на годишна база до 66% се увеличава делът на хората със застраховка за дома, показва проучване

10:50 | 22.05.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Делът на хората със застраховка за дома у нас расте със 7 пр.п. на годишна база – от 59% през миналата година до 66% през тази, показва проучването „Застраховки „Домашно имущество“: нагласи и употреба 2024“, изготвено за втора поредна година в онлайн среда от MoitePari.bg, съвместно с Асоциация на българските застрахователи (АБЗ).

Хората заделят и по-големи суми за имуществени застраховки – 47% от анкетираните са дали между 80 и 150 лв. на година за застрахователна полица за дома, докато през 2023 г. този дял е бил 33%. В същото време делът на хората, които са дали между 40 и 80 лв. на година, намалява до 21% спрямо 36% през 2023 г. Този резултат дава интересен поглед към потребителските нагласи и информираност относно застраховките за дома и по-специално на градското население в активна възраст, какъвто е основният профил на участвалите в проучването.

Изводите от анализа показват какви са тенденциите и има ли промяна в модела на потребление на имуществените застраховки. Според АБЗ те са към повишаване дела на лицата със застраховки за дома и доверието към застрахователите.

Източник: Асоциация на българските застрахователи Източник: Асоциация на българските застрахователи

Пропуква се митът „Застрахователните компании не изплащат обезщетения“. Ако през 2023 г. 27% от анкетираните са без имуществена застраховка, защото не вярват, че ще получат обезщетение при реализиран риск по полицата, то през 2024 г. този дял намалява почти двойно до 15%, констатират в АБЗ.

Все повече хора разчитат и на съвет от застраховател при избор на полица за дома. През 2024 г. половината (50%) от анкетираните са се обърнали за съвет към застрахователен професионалист, докато през 2023 г. този дял е бил 36%.

Източник: Асоциация на българските застрахователи Източник: Асоциация на българските застрахователи

Информираността на потребителите стои като актуален проблем – около eдна трета от хората са донякъде запознати или не са запознати с условията по полицата си. Освен това сред водещите три причини за липсата на имуществена полица е именно затруднението при избор на подходяща застраховка - 15% от анкетираните.

Сред водещите причини хората да не сключват застраховка излиза „надеждата, че няма да ми се случи нищо“. На практика се оказва, че немалка част от хората разчитат на късмета си – нагласа, която е обезпокоителна, особено на фона на зачестяващите природни бедствия.

Трудностите при избор на подходяща застраховка – причинени било от липса на информация, или от сложната ориентация сред многобройните пазарни предложения – са причина 15% от хората да не сключват застраховка. Също толкова от анкетираните (15%) нямат полица, защото не вярват, че застрахователната компания ще изплати обезщетение, ако се случи нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още