IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Инфлацията е под контрол, може да намалим лихвите през юни

Прогнозата, която имаме за следващата година и годината след това, наистина се доближава много, много до целта, ако не е и върху целта, заяви управителят на ЕЦБ в интервю

08:26 | 22.05.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP
Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че е вероятно да има намаление на лихвените проценти през следващия месец, тъй като бързото ускорение на ръста на потребителските цени вече е до голяма степен ограничено.

„Ако данните, които получаваме, подсилят нивото на увереност, което имаме – че ще постигнем 2% инфлация в средносрочен план, което е нашата цел, нашата мисия, наш дълг – тогава има голяма вероятност“ за действия на 6 юни, каза тя пред ирландския телевизионен канал RTE One в интервю, цитирано от Bloomberg.

„Наистина съм убедена, че инфлацията е под контрол“, каза тя. „Прогнозата, която имаме за следващата година и годината след това, наистина се доближава много, много до целта, ако не е и върху целта. Така че съм убеден, че сме преминали към фаза на контрол“, заяви тя.

Лихвата върху депозитите – която е на рекордно високо ниво от 4% от миналата есен насам, се очаква да бъде намалена с четвърт пункт, като инвеститорите очакват още един ход с такъв размер през септември и финално намаление за годината през декември.

Досега членовете на Управителния съвет на ЕЦБ отказваха да се ангажират с определен лихвен курс – мнение, споделено от Лагард в интервю за RTE One. Мнозина обаче сигнализираха, че пазарните залози може да са сходни със собственото им мнение.

В отделен коментар за германския в. Handelsblatt управителят на Германската централна банка Йоахим Нагел призова за предпазливост след възможното първо намаление на лихвите.

„Не трябва да намаляваме лихвите прибързано и да застрашаваме това, което сме постигнали“, каза той, добавяйки, че несигурността е „все още висока“.

Така че „дори лихвите да бъдат намалени за първи път през юни, това не означава, че ще ги намалим допълнително“ на следващите срещи, каза Нагел. „Не сме на автопилот“, допълни той.

Лагард също предупреди за несигурност, но беше по-предпазлива.

„Трябва да сме зависими от данните“, каза тя. „Това е колективно решение, което се взема заедно от всички членове на Управителния съвет и е много трудно да се предпише или прогнозира път след първото намаление, ако има такова“, допълни тя.

Темпът на инфлацията в еврозоната се забави драстично, въпреки че спря на 2,4% през април и не се очаква да се върне към целта на ЕЦБ от 2% до втората половина на следващата година.

Управителят на ЕЦБ също така защити резултатите на централната банка с думите: „Не сме свършили лоша работа“. Въпреки това тя призна, че повишаването на лихвените проценти през 2022 г. може би е започнало по-бързо.

„Може би започнахме малко по-рано“, каза тя. „Но не съм сигурен, че резултатът щеше да е толкова по-различен“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 1 месец
До: Пишман Investor ... ами тя не казва , че ще я намалят ... а че е възможно да я намалят ... и накрая се споменава , че ако въобще я намалят , ще е със символичният четвърт пункт ... по-скоро психологически импулс за пазарите преди изборите ... :))) ... (така и аз си мислА)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 1 месец
Зелка, турих ти един плюс .... ама да си знаеш, че до края на годината наборката ше се Обеди, че е допуснала грешка....(така си мислА аз)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още