IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: За да ограничи кредитирането, БНБ да повиши минималните резерви

Фирмите за небанково кредитиране начисляват допълнителни такси, за да избегнат закона и така заемите стават непрозрачни, каза Десислава Николова

13:34 | 21.05.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Ако Българската народна банка (БНБ) иска да бъде по-рязка по отношение на ограничаване на кредитирането, то действията ѝ трябва да са в посока повишаване на минималните задължителни резерви. Това каза пред Bulgaria ON AIR финансовият анализатор Десислава Николова.

Тя коментира обявеното от БНБ затягане на ипотечното кредитиране за нови клиенти, като посочи, че апетитът към задлъжняване е много висок. Не ставаме свидетели за пръв път на такива мерки, каза Николова. 

Финансовият анализатор припомни, че преди година LTV (съотношение на заем към стойност) е ограничено до 70%. Съответно много голяма част от хората и банките решиха този проблем, като дофинансираха с потребителски кредити, каза Николова.

„Има ли апетит към задлъжняване, тези мерки няма да окажат влияние“, подчерта тя.

Тя коментира и нарастването на необслужваните кредити, доказателство за което е ръстът на съдебните дела в посока на отпуснати бързи кредити.

Николова припомни, че според закона лихвата по кредита не трябва да бъде по-висока от 53,5%, без да има други съпътстващи такси във връзка с този кредит, обясни още тя.

Същевременно фирмите за небанково кредитиране начисляват допълнителни такси, за да избегнат закона и така заемите стават непрозрачни.

„Когато се предприе тази регламентация ние всички казахме, че това не е изпълнимо за конкретните институции. Единственият вариант беше тези институции да заобиколят закона, като започнаха да начисляват допълнителни такси, които представляват основното оскъпяване по тези кредити, и не го включваха в изчисленията си. На практика една законова регламентация допусна това, че тези заеми станаха непрозрачни“, каза тя.

Николова отбеляза, че най-често се налага такса „Банкова гаранция“, която се предлага от отделно юридическо лице, свързано с фирмата за небанково кредитиране. По този начин на практика вече 10 години се избягва законова регламентация.

Финансовият анализатор призова хората, които теглят кредит, да използват независим калкулатор онлайн, за да изчислят стойността на таксите.

„Трябва да се внимава с тези заеми. Търсете си правата според закона, искайте си надвзетите суми по съдебен ред“, призова Николова

Тя за пореден път припомни златното правило, че размерът на задълженията към кредитни институции не трябва да надвишава 30-40% от нетния доход.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още