IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ поиска от банките да затегнат правилата за ипотечните кредити

Предвид увеличението на броя на отпуснатите заеми, обезпечени с жилищни имоти, централната банка ще следи дали се спазват кредитните стандарти

22:15 | 20.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Годишният темп на нарастване на кредитите, обезпечени с жилищни имоти, за банковата система се увеличава от 10,1% в края на 2020 г. до 15% и 16,1% през следващите две години и се ускорява до 19,9% в края на 2023 г.

От БНБ уточняват, че темпът на растеж за значимите институции е сходен със системата, като през 2023 г. поддържа минимален прираст. При по-малко значимите институции годишното изменение е с намаляващ темп от третото тримесечие на 2021 г. и достига до 14,7% в края на разглеждания период.

Брутният обем на новоотпуснатите кредити, обезпечени с жилищни имоти, възлиза на 5,2 млрд. лв. през 2022 г. и на 5,8 млрд. лв. през 2023 г.

За периода на първото тримесечие на тази година новоотпуснатите заеми са в размер на 1,7 млрд. лв. Основен принос при новоотпуснатите кредити, обезпечени с жилищни имоти, имат значимите институции, които поддържат дял от поне 80%.

Делът на кредитирането, обезпечено с имоти, остава на ниско ниво спрямо общите активи и кредитите и авансите на банковата система, като липсва преекспонираност на банките към сегмента. В края на 2023 г. делът на кредитите, обезпечени с жилищни имоти, в общите активи е 12,6%, а в общите кредити и аванси – 20,7%. Изменението на дяловете спрямо 2022 г. е минимално.

Източник: БНБ Източник: БНБ

В централната банка преценяват, че кредитното качество на заемите остава на добро, ниво на фона на дългосрочна тенденция на понижение на необслужваните заеми като обем и дял. В края на миналата година брутните необслужвани кредити се свеждат до 332 млн. лв. Степента на провизираност остава адекватна на ниво от 50%. От своя страна, съотношението на заеми със значително увеличение на кредитния риск (фаза 2) по МСФО 9 е в размер на 8,1% в края на периода.

В анализа си банковият регулатор посочва, че през 2023 г. кредитната активност на търсенето на жилищни ипотечни кредити се засилва, особено в последното тримесечие на годината. Растящата активност се запазва и през първото тримесечие на 2024 г. Независимо от това тримесечният обем на одобрените искания за кредити от страна на банките остава с плавен ръст. Делът на одобрените искания за кредит се запазва под 50% и дори намалява до 46% в края на първото тримесечие на тази година.

Последна актуализация: 01:02 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още