IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ поиска от банките да затегнат правилата за ипотечните кредити

Предвид увеличението на броя на отпуснатите заеми, обезпечени с жилищни имоти, централната банка ще следи дали се спазват кредитните стандарти

22:15 | 20.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Акумулацията на всички капиталови буфери в България в края на 2023 г. води до комбинирано изискване за буфер на банковата система в размер на 8,1% от общите рискови експозиции, което представлява едно от най-високите изисквания в Европа.

С оглед поддържането на допълнителна капиталова устойчивост като съображение за финансова стабилност, БНБ прилага по-строги критерии по европейски регламент при експозиции, обезпечени с ипотеки върху недвижими имоти, оценявани по стандартизиран подход за кредитен риск.

За частта от експозицията, обезпечена с ипотека върху жилищен имот, която не надвишава 70% (80% стандартно) от по-ниската от пазарната и ипотечната заемна стойност на ипотекирания имот, се прилага рисково тегло от 35%. По този начин при равни други условия обемът на рискови експозиции, обезпечени с ипотеки върху недвижими имоти, е по-висок, което съответства на по-високо ниво на капиталови изисквания и буфери, посочват от централната банка.

Банковата система продължава да се характеризира с висока капиталова и ликвидна позиция, с ниско ниво на необслужвани кредити (NPL) и с растяща доходност и ефективност. Съотношението на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) е 20,07% в края на 2023 г., а общата капиталова адекватност (CAR) нарасна до 21,65% към 31 декември миналата година.

През 2023 г. превишението на капитала над регулаторните изисквания и капиталови буфери е в размер на 3,3 млрд. лв. (3,9% от рисковите експозиции), като близо 60% (1,9 млрд. лв.) от обема на капиталовия излишък се определя от значимите институции.

Ликвидният буфер е в размер на 53 млрд. лв., като близо 70% (38,1 млрд. лв.) е присъщ на значимите институции.

В БНБ отчитат, че намаляват брутните необслужваните кредити и аванси в балансите на банките до 3,9 млрд. лв. и на техния дял в общите кредити и аванси до 3,62%. Това се дължи на операциите на банките по отписвания и продажби на „лоши“ заеми и на растежа на обема на кредитния портфейл.

Степента на провизираност остава на адекватно ниво от около 50%. Съотношението за цена на риска, определено на текуща база главно от направените разходи за обезценка, като процент от общия обем на брутните кредити и аванси, подлежащи на обезценка, е на ниво от 0,81%.

Кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти

Секторът на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти, се характеризира с продължителен темп на нарастване, който е особено изразен през последните две години. В края на миналата година салдото на това кредитиране достига до 22 млрд. лв., като годишното изменение е в размер на 3,7 млрд. лв. (19,9%). Кредитирането в този сегмент е концентрирано в значимите институции, които имат пазарен дял от близо 80% (17,9 млрд. лв.)

Източник: БНБ Източник: БНБ

Последна актуализация: 01:02 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още