IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете осигурява на предприемачите 5 млрд. лева

Финансовите инструменти на Фонда трябва да отговарят на пазарните нужди и вложения публичен ресурс, посочи изпълнителният директор Павел Лисев

19:08 | 20.05.24 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Инициативи с партньорите

Кирил Величков, директор "Европейски проекти и финансови институции" в ОББ и мениджър на Център за компетенции на KBC Груп за Европейски финансови инструменти, съобщи, че банката се включва активно в подкрепата на общините по фондовете за устойчиво градско развитие и фонд ФЛАГ и подчерта, че в това отношение България е в по-добра позиция от Европа. В конкретния случай по думите му за това са допринесли Фондът на фондовете, управляващият орган на ОПРР 2014-2020, крайните получатели – общини, общински дружества и частни компании, партньори, екипите на организациите зад Фонда – Фонд ФЛАГ, ОББ, Фонд за устойчиво градско развитие и Българска консултантска организация.

Кирил Величков подчерта, че за неговата банка партньорството с Фонда е стратегическо – по програма “Възстановяване” са отпуснати над 500 кредита за 230 млн. лева. Като партньор на Фонда и за програмата “Устойчиви градове”, където ОББ си партнира с ФЛАГ, и с Българска консултантска организация, са подкрепени общински проекти за развитие на градската среда.

Ива Петкова, директор във Фонд ФЛАГ и на Фонда за устойчиво градско развитие, който е бил посредник по инициативата Jessica, подчерта, че в два програмни периода подред финансовите инструменти са имали много добри резултати. Що се отнася до фондовете за градско развитие, тя смята, че те са уникален финансов инструмент, благодарение на който финансовите посредници са успели да интегрират публичния и частния интерес в едно, което дава добавена стойност към изпълнението на кохезионната политика на България.

Петкова даде пример как за последните два програмни периода по линия на кохезията в България са инвестирани близо 17 млрд. евро, като под 8% от тези пари са за инвестициите през финансовите инструменти, които са видими в почти всеки български град.

Тя обърна внимание на приноса на Европейската инвестиционна банка, защото и Jessica, и Jeremie са започнали с тяхна подкрепа, и през техни процедури. Според нея именно ЕИБ е предала опита си на Фонда на фондовете при неговото структуриране. Мениджърът обясни, че заедно с международната банка се постига по-добра интеграция на публичния ресурс при изпълнението на проектите и за пример даде проекта на община Бургас за създаване на Център за съвременно изкуство и библиотека „Пейо Яворов“.

Алис Мъгърдичян, управляващ директор на „Регионален фонд за градско развитие“, съобщи, че в партньорство с Банка ДСК вече са реализирани над сто проекта с повече добавена стойност. По Jessica и по “Фонд Север” фондът е управлявал публичен ресурс от близо 150 млн. лева, като от Банка ДСК са добавили още толкова към проектите.

При споделен риск финансовият инструмент на Фонда на фондовете подпомага с инициативи т.нар. “пазарни пробойни” – уязвими социални групи, трайно безработни, младежи до 29-годишна възраст, българи, които се връщат от чужбина и искат да имат собствен бизнес, посочи Мартина Григорова, директор Бизнес кредитиране и член на борда на директорите на микрофинансиращата институция SIS Credit. Според нея моделът за финансиране на бизнес начинанията на уязвими групи е взет за пример и подражание от Европейската комисия за това как се позиционират на пазара тези предприемачи.

Диана Аладжова от “Силвърлайн Партнърс” – фонд за дялови инвестиции с мецанин фонд – обясни, че инвестициите им са за компании на по-късен етап от развитието си. Финансирането е от 2,5 млн. лева до 7 млн. лева, като подкрепата е за високо иновативни бизнеси, които развиват интелектуална собственост в България. Проектите са в сферата на търговията и в кръговата икономика.

За последния програмен период фондът е успял да инвестира около 30 млн. евро от Фонда на фондовете, като с тези пари са катализирали сделки за около 60 млн. евро. Аладжова съобщи, че за първи път в България са се регистрирали толкова много фондове като алтернативни инвестиционни посредници благодарение на Фонда на фондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още