IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете осигурява на предприемачите 5 млрд. лева

Финансовите инструменти на Фонда трябва да отговарят на пазарните нужди и вложения публичен ресурс, посочи изпълнителният директор Павел Лисев

19:08 | 20.05.24 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Ефектът върху икономиката

Председателят на управителния съвет на Фонда на фондовете Бисер Петков представи постигнатите резултати и макроикономическите ефекти от изпълнението на финансовите инструменти за програмен период 2014-2020 г. и подчерта техните предимства в подкрепа на българската икономика.

„Търсим апликациите на Фонда на фондовете върху българската икономика“, отбеляза Петков. По думите му тази подкрепа има стимулиращ и дисциплиниращ ефект върху нейните получатели, със стимулиране да реализират жизнеспособни проекти, защото средствата са възстановими. На следващо място Петков постави револвиращия ефект, който имат финансовите инструменти, защото гарантират дългосрочност и устойчивост на подкрепата. Не на последно място той изтъкна ефекта на лоста – привличането наред с публичен ресурс на изключителен обем частни ресурси, които мултиплицират ефекта.

Петков проследи хронологията на развитието на Фонд "Мениджър" в рамките на осем години от създаването му през 2015 г. и основните жалони в това развитие."Важно събитие, част от усилията ни за изминалата година, е подготовката и подписването на споразумения с управляващите органи за възлагане на рециклирания ресурс", посочи Петков.

Той подчерта, че във Фонда държат на обратната връзка от своите партньори и провеждат проучвания на удовлетвореността, като оценката е висока – 8,3 по 10-степенна скала.

Бисер Петков. Снимка: Investor.bg Бисер Петков. Снимка: Investor.bg

Фондът полага усилия и по отношение на повишаване на оперативната ефективност, на оптимизиране на разходната структура. Според опита за измерване на ефекта от Фонда, изпълнението на финансови инструменти през изминалия програмен период е довело до увеличаване на БВП на страната с 2,8%. „Това е ефектът, измерен с натрупване за периода от 2019 г. до 2023 г. Изводът е, че на база данните от този модел бихме могли да твърдим, че изпълнението на финансовите инструменти през изминалия програмен период спомага за много по-висок икономически растеж на България“, отбеляза Бисер Петков.

Той посочи, че вносът на стоки и услуги е нараснал с 2,5% в сравнение с базисния сценарий. Значителен ефект показва интервенцията с финансови инструменти върху частните инвестиции, които за периода от 2019 г. до края на 2023 г. кумулативно нарастват със 7,6%.

Последният измерен аспект е върху активността на активното и трудоспособно население на страната. Преките ефекти, които се наблюдават, са от откриването на нови работни места, увеличаване на заетостта с 5,4%, което води до намаляване на коефициента на безработица с 2,6%.

Структуриране на финансовите инструменти

„Активите на Фонда на фондовете през новия програмен период ще надхвърлят 1 млрд. евро, а това означава голяма отговорност да структурираме навреме финансови инструменти, които да отговорят на пазарните нужди“, обяви Павел Лисев, изпълнителен директор и член на ръководството на Фонда.

 Той съобщи, че има важни нововъведения в новия програмен период 2021-2027 г. при създаването на финансовите инструменти, при структурирането на които се влага досегашният опит и новите регламенти на ЕС. По думите му за първи път се залага на възможността от комбиниране на финансови инструменти и безвъзмездна финансова помощ в рамките на една операция с грантовия инструмент, при което ще може да се плащат неприходогенериращи дейности от даден проект. Ще има и териториална насоченост на инвестициите – ще се търси регионална конвергенция на районите извън Югозападния и най-вече към по-слабо развитите региони.

Павел Лисев подчерта, че основните предимства на финансовите инструменти на Фонда са реализирането на стратегическите цели и кохезионни политики на ЕС и по-ефективното управление на публичните средства. „Това създава финансова дисциплина и мобилизира допълнителен частен капитал“, посочи той.

През програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" се предвижда разпределението на над 645 млн. евро. Те ще се насочат към разнообразни финансови продукти, свързани най-вече с иновации, цифровизация, енергийна ефективност и развойна дейност.

„Вече има и дефиниция за иновация – нов или подобрен продукт, процес или услуга или комбинация от тях. Той се различава значително от предходното си състояние, предоставен е на потенциални потребители или е въведен в експлоатация“, поясни Лисев. Павел Лисев. Снимка: Investor.bg Павел Лисев. Снимка: Investor.bg

Сред новостите на финансовите инструменти в програмата за предприемачество е заложена възможността чрез гаранциите на Фонда ресурсът научните разработки за технологичен трансфер да се превръщат в реални проекти на етап комерсиализация. С приоритет ще се предлагат финансови инструменти с увеличен ресурс за индустриализация на парковете и интегрирано градско развитие. За общините трансферите от публичен ресурс трябва да допринесат за по-добро управление на водите и отпадъците.

За първи път е предвидена програма на Фонда като предприемаческа мярка, насочена към близо 220 студенти и преподаватели, за които 16,7 млн. евро трябва да помогнат в реализацията на проектите им с икономически стимули.

„Важно е синхронизирането на институционалния капацитет и в партньорството“, посочи Лисев и напомни, че „възлагането на ресурс“ трябва да става с открити и прозрачни обществени поръчки. Той разкри, че през миналата година с партньорски институции са направени промени в нормативните документи и пенсионните фондове вече могат да инвестират във финансовите инструменти на Фонда.

Последна актуализация: 19:11 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още