IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс от ЕЦБ предупреди да не се прибързва с намаляването на лихвите след юни

Юни изглежда подходящ момент да се започне понижаване на разходите по заемите, смята централният банкер

12:24 | 20.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да съответства на постепенното забавяне на инфлацията в еврозоната. Това мнение изрази Мартинс Казакс, член на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Латвийската централна банка.

Юни изглежда подходящ момент да се започне понижаване на разходите по заемите, но решенията за евентуални последващи стъпки ще се определят най-добре от постъпващите данни, заяви той в интервю за Bloomberg Adria.

„Основният сценарий показва, че постепенно се приближаваме към целта си от 2%, което, разбира се, означава, че можем да започнем и да намаляваме лихвените проценти“, каза Казакс. „Този процес трябва да бъде предпазлив, не бива да бързаме“.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Централните банкери от еврозоната ясно показаха, че през юни ще бъде първият момент от поредица понижения на лихвените проценти, целящи да премахнат част от ограниченията, необходими за връщане на инфлацията от нива над 10%. Не е ясно обаче какви са плановете след това.

Подходът на ЕЦБ, при който първо се разглеждат данните за инфлацията и след това се вземат решения на отделните срещи, досега е бил "подходящ“, посочи Казакс. „Предвид все още високата несигурност обещанията за бързо облекчаване на паричната политика нe са добро решение“, уверен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още