IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С над 54% расте печалбата на БАКБ през първото тримесечие

Жилищните кредити се увеличават с 45,5% до края на март при отчетен годишен ръст от 21% за банковия пазар

17:45 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нетната печалба на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) през първото тримесечие на тази година е 16,332 млн. лева след данъчно облагане и се увеличава с 54,24% на годишна база. По този показател банката е с много по-висок ръст от средния за банковата система, която за същия период отчита нарастване на чистата печалба с 4,27%.

Основни фактори за ръста на финансовия резултат са: увеличената кредитна активност, устойчивият ръст на нетните доходи от лихви и атрактивните продукти за нови клиенти, с които банката увеличава клиентската си база.

В условията на затегната  парична политика в Европа и САЩ БАКБ запазва темповете си на растеж. В края на март активите на банката нарастват със 7,63% на годишна база и са над 2,880 млрд. лв.

Над 4,5% е ръстът на депозитите в банката, които в края на март са 2,266 млрд. лева.              

БАКБ също така разширява своя кредитен портфейл. Увеличението е с близо 3% до 1,578 млрд. лева при най-голям ръст в кредитирането на граждани, отчитат във финансовата институция.

От януари до март жилищните кредити нарастват с 45,5% при отчетен 21% ръст за банковия пазар спрямо първото тримесечие на миналата година. 

Увеличението на портфейла от потребителски кредити е с 33%, спрямо 13% за сектора, сравнено с март 2023 г., като голяма част от подадените заявки за финансиране са през дигиталните канали за обслужване на БАКБ.

Приходите от лихви на банката нарастват с 46,5% спрямо първото тримесечие на 2023 година, докато секторът отчита ръст от 27,7%.

По данни на БАКБ увеличението на лихвения разход следва динамиката на пазара и е в унисон с тенденцията в банковия сектор. С диверсифицираните източници на финансиране банката постига 35% увеличение на нетния доход от лихви, докато нарастването в банковия сектор е с 27%. Източник: БАКБ Източник: БАКБ

От резултатите на БАКБ се вижда, че капиталовата позиция на банката запазва своята положителна динамика и отново отчита ръст от 6,73% спрямо първото тримесечие на миналата година. В края на март CET1 на индивидуална основа достига 279,215 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още