IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сръбската централна банка очаквано не промени лихвите си за осми пореден път

Регулаторът ще очаква действие от ЕЦБ или Фед, преди да намали лихвите си

16:25 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Сърбия запази основния си лихвен процент без промяна за осми пореден месец, тъй като гуверньорът на банката Йоргованка Табакович очаква инфлацията да се върне към целта до края на тази година, пише Bloomberg.

Регулаторът запази основната лихва на ниво от 6,5% в четвъртък, както прогнозираха всички с изключение на един от 17 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Решението беше взето предвид „отслабващия, макар и все още висок инфлационен натиск в световен мащаб и текущата средносрочна инфлационна прогноза“, става ясно от изявлението на банката.

Централните банкери в Белград се бориха с скока на инфлацията с най-рязкото затягане на паричната си политика в историята, от април 2022 г. насам до юли 2023 г, състоящо се от увеличения на лихвите от общо 550 базисни пункта.

Табакович заяви в понеделник, че централната банка очаква ръстът на цените да се върне към целевия диапазон от 1,5%-4,5% около средата на тази година и близо до целта от 3% до края на 2024 г.

Годишният темп на инфлация се забавя след пика от 16,2% преди година и се очаква да е достигнал ниво от 5,5% през февруари, според шефа на централната банка. Статистическата служба трябва да публикува доклада за инфлацията на 12 март.  

Повечето икономисти, които участват в проучването на Bloomberg, смятат, че едноседмичната репо лихва ще остане на сегашното си ниво до май, след като президентът Александър Вучич сигнализира през януари, че страната ще започне да намалява разходите по заемите едва през втората половина на годината, след като Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) го направят. Сърбия намали лихвите си за последен път в края на 2020 г., по време на пандемията.

Паричните власти се опитаха да предпазят икономиката от прекалено рестриктивните разходи по заемите, докато правителството се опитва да ускори икономическия растеж тази година до около 3,5% от 2,5% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още