IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската централна банка запази основните си лихви на 15-годишен връх

Регулаторът не промени и прогнозите си за растежа и инфлацията

14:25 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Южнокорейската централна банка запази лихвите си на 15-годишен връх на срещата в четвъртък, като се опита да потисне очакванията на инвеститорите за рязко разхлабване, точно както САЩ и Австралия направиха по-рано, пише Ройтерс.

„Повечето членове на Борда все още смятат, че е прекалено рано да се обсъждат каквито и да е намаления на лихвените проценти, тъй като инфлацията в страната остава над целевото ниво и трябва да са сигурни в траекторията на забавянето ѝ“, заяви гуверньорът Рий Чанг-йонг на пресконференция в Сеул.

Решението на централната банка остави лихвите на ниво от 3,50%, както очакваха всички 38 анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Това напомни за скорошните коментари на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл , който многократно е казвал, че централните банкери трябва да бъдат разумни, когато решават да разхлабят паричната си политика и да са убедени, че инфлацията ще продължи да се охлажда.

В четвъртък обаче Рий добави, че един от седмината членове на Управителния съвет е заявил, че през следващите три месеца има възможност лихвите да бъдат понижени.

„Не мисля, че мнението на един член на Борда сигнализира за предстоящо разхлабване, а по-скоро, че банката бавно се подготвя да смени курса на политиката си към понижение на лихвите“, заяви Конг Донг-рак, анализатор в Daishin Securities, който вижда очаква разхлабване през третото тримесечие на тази година.

Консенсусната прогноза на анализаторите е, че Южнокорейската централна банка ще започне да намалява лихвените проценти през третото тримесечие на тази година, но това до голяма степен ще зависи и от действията на Федералния резерв, смятат анализатори.

Увеличението им с 300 базисни пункта в Южна Корея удари икономическия растеж в четвъртата по големина икономика в Азия, тъй като инвестициите в строителството пострадаха от по-високите разходи по заемите, въпреки че износът продължи да се засилва.

Рий каза, че все още вижда много малък шанс за намаляване на лихвените проценти през първата половина на тази година, тъй като инфлацията, макар и да се охлажда, все още е над целта на централната банка от 2%.

Индексът на потребителските цени достигна шестмесечно дъно от 2,8% през януари, но все още остава над целта на централната банка.

Южнокорейската централна банка запази прогнозите си  за икономическия растеж и инфлацията на нива от съответно 2,1% и 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още