IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ рискува да тласне Великобритания към по-дълбока рецесия

Според бившия главен икономист на регулатора страната има нужда от предварителна застраховка чрез по-ниски лихви

10:55 | 19.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) рискува да задълбочи рецесията в Обединеното кралство, ако скоро не се насочи към разхлабване на паричната си политика, предупреди бившият ѝ главен икономист Анди Халдейн, цитиран от Bloomberg.

Халдейн заяви в подкаста на Bloomberg UK Politics, че доверието в централната банка е застрашено и призова регулатора да обмисли понижаване на лихвите, с което да подкрепи икономиката на Великобритания.

Официални данни от миналата седмица показаха, че Обединеното кралство е изпаднало в техническа рецесия през втората половина на миналата година. Спадът на брутния вътрешен продукт от 0,3% през четвъртото тримесечие остана под прогнозите за нулев растеж на АЦБ.

Според АЦБ Великобритания я очаква рецесия ако лихвите не бъдат понижени. Графика: Bloomberg Според АЦБ Великобритания я очаква рецесия ако лихвите не бъдат понижени. Графика: Bloomberg

Някои от членовете на комисията обаче отхвърлят залозите за ранно намаляване на лихвите, като изтъкват признаците на възстановяване на растежа в началото на 2024 г. и упорития ценови натиск в някои части от икономиката.

Халдейн, който беше главен икономист на АЦБ от 2014 г. до 2021 г., напусна централната банка като един от нейните най-ястребово* настроени членове, предупреждавайки за опасност от ново ускорение на инфлацията. Той заяви, че Великобритания в момента я „очаква година с анемичен растеж в най-добрия случай“ на фона на рискове от нов спад.

„Мисля, че балансът на рисковете показва това, да“, заяви Халдейн в отговор на въпрос дали АЦБ може да задълбочи рецесията, ако скоро не разхлаби паричната си политика.

„За мен аргументите за предварително застраховане чрез паричната политика се засилват, а се опасявам, че АЦБ планира да започне разхлабването твърде късно през годината“, добавя той.

Паричните пазари в момента очакват централната банка да започне да намалява лихвите си от техния 16-годишен връх от 5,25% през август, но противоречивите икономически данни от миналата седмица разколебаха очакванията.

Централните банкери, сред които е и гуверньорът Андрю Бейли, заявиха, че ще търсят повече признаци на отслабване на инфлационния натиск, преди да отпуснат хватката си около паричната политика.

"Едно е да не успееш да овладееш инфлацията, докато се ускорява, а съвсем друго е да смажеш икономиката на фона на забавянето", заяви Халдейн. "Този двоен удар върху доверието е нещо, което, ако бях централен банкер в момента, щях да се стремя да избегна."

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 19.02.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още