IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейли от АЦБ: Данните за инфлацията ни оставят на същото място

Резултатите вероятно няма да променят позицията на централните банкери за паричната политика

18:35 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви, че по-слабите от очакваното данни за инфлацията във Великобритания през януари „до голяма степен не ни осигуряват напредък в борбата с инфлацията “, тъй като същите надхвърлиха прогнозите миналия месец, пише CNBC.

„Ръстът на цените леко превиши прогнозите през миналия месец и остана под очакванията през януари“, заяви Бейли пред Комисията по икономически въпроси на Камарата на лордовете в сряда, добавяйки, че резултатите „до голяма степен ни оставят там, където бяхме стигнали“.

Според Бейли обаче резултатите са „очевидно обнадеждаващи в сравнение с това, което биха могли да покажат“.

Коментарите му предполагат, че по-слабите данни за инфлацията в сряда е малко вероятно да променят позицията на централните банкери политиците, след като накараха трейдърите да променят прогнозите си за намаляване на лихвите. Гуверньорът заяви, че АЦБ е преминала към това да обмисля колко дълго да запази позицията си по отношение на политиката, след като прогнозира, че инфлацията ще се върне към целта си от 2% през следващите месеци.

Нови данни показват, че ръстът на цените в Обединеното кралство е останал стабилен на ниво от 4% през януари, което е по-ниско от очакванията на АЦБ и икономистите от частния сектор. Това последва изненадващо силния резултат през декември.

Резултатите за инфлацията бяха компенсирани частично от по-силния от очакваното ръст на заплатите във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още