IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската централна банка сигнализира, че е приключила с лихвените повишения

Това беше четвъртата поредна среща, на която регулаторът остави лихвите стабилни

19:14 | 24.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Канадската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен за четвърта поредна среща и за първи път сигнализира ясно, че няма да има нужда да го повишава отново, ако икономиката се развива в съответствие с прогнозите, пише Bloomberg.

Централните банкери, начело с гуверньора Тиф Маклем, оставиха референтната овърнайт лихва непроменена на ниво от 5% в сряда - пауза, която беше широко очаквана от пазарите и от икономисти, анкетирани от Bloomberg. Централните банкери смятат, че данните вече показват, че икономическият растеж е в застой и ще остане бавен в близкото бъдеще, което ще помогне за връщането на инфлацията до целта на централната банка от 2% през следващата година.

„Взехме консенсусно решение да запазим основната лихва на ниво от 5%“, заяви Маклем в коментарите преди пресконференцията. „Това, което стана ясно по време на обсъжданията е, че дискусията сред членовете на Управителния съвет за паричната политика в бъдеще се измества от това дали тя е достатъчно рестриктивна към това колко дълго да остане такава.“

По-гълъбовият* тон на централните банкери предполага, че банката вижда, че икономиката вече се забавя по-сериозно и вярва, че повишенията на лихвите до момента, от общо 475 базисни пункта за по-малко от две години, са достатъчни, за да овладеят инфлацията. Това потенциално дава възможност за намаляване на лихвите през следващите месеци.

„Ако икономиката се развие в съответствие с прогнозата, която публикувахме днес, очаквам бъдещите дискусии да бъдат фокусирани върху това колко дълго ще поддържаме основния лихвен процент на ниво от 5%“, заяви Маклем.

"Централната банка на Канада все още не е готова, не желае и не може да понижи лихвените проценти, но направи някои намеци, че паричната политика ще бъде разхлабена по-късно тази година", заяви Ейвъри Шенфелд, икономист в Canadian Imperial Bank of Commerce, в доклад до инвеститорите.

Гуверньорът повтори необходимостта от балансиране на рисковете от прекомерно и недостатъчно затягане, но също изрази опасения за упоритостта на основния ценови натиск , като предупреди, че централните банкери не изключват възможността за допълнителни увеличения на лихвените проценти, ако инфлацията отново се ускори. Все пак банката изтри коментарите си от по-рано, в които заяви, че остава в готовност да увеличи лихвите отново.

Това е ясен сигнал, че повишаването на лихвените проценти е приключило, коментира Бенджамин Райтс лихвен експерт в Bank of Montreal, в имейл.

Прогнозите на централната банка в момента предполагат, че икономиката ще се разрасне с 0,8% през тази година, по-малко от първоначално прогнозираните 0,9%. Въпреки това, основният сценарий за нея остава т. нар. „меко кацане“, тъй като се очаква растежът да се ускори към средата на годината.

Централните банкери очакват инфлацията да остане на ниво около 3% през първата половина на 2024 г., преди да спадне до около 2,5% до края на годината, и да се върне към целта на банката от 2% едва през 2025 г.

Тъй като икономиката на Канада е по-чувствителна към лихвите, заради дълговото бреме на страната и по-краткосрочните ипотеки, повечето икономисти очакват разхлабването на паричната политика да започне през юли.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още