IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкови лидери изразиха опасения относно финтех компаниите и частните кредитори

Сред обсъжданите теми в Давос изпъкват навигационният риск на фона на геополитическото напрежение и макроикономическата несигурност

22:45 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главните изпълнителни директори на редица големи международни банки се срещнаха на Световния икономически форум в Давос, като изразиха загриженост относно рисковете от конкуренцията в лицето на финтех фирмите и частните кредитори, като се оплакаха от обременителните регулации, съобщава Ройтерс, цитирайки източник, запозна с разговорите.

На срещата в Давос, на която присъстваха десетки изпълнителни директори, включително ръководителят на JPMorgan Chase & Co.  Джейми Даймън, финансовите лидери обсъдиха предизвикателна глобална икономическа картина, с променящи се лихвени политики и нарастващ дълг, добавя пред Ройтерс друг източник.

Преди срещата поне един главен изпълнителен директор на банка сподели пред медията, че отчита геополитически рискове, които потенциално могат да провалят намаляването на лихвените проценти.

Частната сесия бе водена от ръководителя на Barclays К.С. Венкатакришнан и шефа на Manulife Рой Гори. Сред обсъжданите теми изпъкват навигационният риск на фона на геополитическото напрежение, макроикономическата несигурност и технологичните сътресения.

Критиките срещу затегнатите регулации отразяват апела на инвестиционните банки от Wall Street по-рано тази седмица към Федералния резерв на САЩ за преразглеждане на проекторегламента за увеличаване на банковия капитал.

Председателят на UBS Колм Келер заяви, че регулаторите трябва да се съсредоточат върху т.нар. заемодатели в сянка, които не са обект на същите правила и е по-вероятно именно те да предизвикат следващата криза.

Фалитите на банки в САЩ и Европа през март миналата година отново разпалиха дебата за рисковете, които кредиторите могат да представляват за финансовата система, дори ако капиталовите буфери сред строго регулираните банки помагат за облекчаване на опасенията за разпространение на щетите.

На срещата присъстваха около 60 изпълнителни директори на глобални финансови компании, включително банки и застрахователни фирми, споделя единият източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още