IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската централна банка зае по-неутрална позиция за лихвите си

Регулаторът отново направи пауза в затягането и отхвърли спекулациите за предстоящи понижения

11:21 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Южна Корея зае по-неутрална позиция по отношение на паричната политика, а Бордът ú по същество отхвърли идеята за допълнителни лихвени повишения, след като направи пауза. Този ход на банката вероятно ще засили спекулациите за промяна на курса по късно през годината, предава Bloomberg.

Южнокорейската централна банка запази седемдневната си репо лихва на ниво от 3,5% в четвъртък, точно както прогнозираха всички 12 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

В изявлението си Управителният съвет на банката отхвърли идеята, че ще обмисли възможността за още лихвени увеличения, а гуверньорът Ри Чанйонг каза на пресконференция, че и петимата членове на Борда смятат, че лихвите трябва да останат на текущите нива през следващите три месеца.

От "паузата" до промяната на курса на лихвите на Южнокорейската централна банка често изминава повече от година. Графика: Bloomberg От "паузата" до промяната на курса на лихвите на Южнокорейската централна банка често изминава повече от година. Графика: Bloomberg

Управителят на регулатора прогнозира, че паричната политика ще остане затегната за значителен период от време, добавяйки, че е прекалено рано дори да се обсъждат потенциални намаления на лихвите.

„Ако питате мен, аз мисля, че няма да е лесно да понижим лихвите поне през следващите шест месеца “, заяви той и добави: „Трябва да разберем дали инфлацията ще поеме в посоката, която очакваме.“

Това решение отразява готовността на Управителния съвет да продължи да се бори с инфлацията, която се оказа упорита, и да следи внимателно ръста на заемите на домакинствата. Въпреки че потребителските цени продължават да се увеличават с темп над 3%, Южнокорейската централна банка очаква забавяне на инфлацията до целевия диапазон от 2% към края на тази година.

„Аргументът за промяна на курса на паричната политика все още не е толкова силен“, заяви Ан Дзе-кюн, анализатор в Shinhan Securities. „Възможно е през първата половина на годината банката да поддържа лихвите на текущите нива“, посочва още.

Сред факторите, които може да са провокирали централната банка да приеме този по-неутрален тон, е кредитният риск, свързан с местните предприемачи. Taeyoung Engineering & Construction миналия месец поиска разсрочване на дълга си, след като разчиташе прекалено много на краткосрочни заеми. В понеделник тя получи парична инжекция от компанията майка, а в четвъртък предстои гласуване от страна на кредиторите по повод нейния план за преструктуриране.

Южнокорейската централна банка започна своя цикъл на затягане на паричната политика през август 2021 г., по-рано от световните си колеги, включително и от Федералния резерв. След като централната банка на САЩ сигнализира миналия месец, че може да  понижи лихвите си по-рано от очакваното, спекулациите, че регулаторът в Южна Корея може да направи същото, се засилиха. До момента ведомството на Ри Чанйонг отхвърля подобни идеи, заявявайки, че всяка централна банка ще трябва да следва свой собствен курс през тази година.

Рекордните нива на задлъжнялост на домакинствата са предпоставка за поддържането на рестриктивната политика, а някои силни сектори в икономиката успокояват централните банкери, че растежът може да остане стабилен дори в условията на високи лихви. Износът в страната започна да се възстановява след едногодишен спад, индустриалното производство расте в продължение на три поредни месеца на годишна база, а пазарът на труда остава сравнително затегнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още