IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените повишения на Канадската централна банка може би са достатъчни

Гуверньорът ѝ заяви, че е нужен слаб растеж и високи лихви, за постигането на инфлационната цел

21:23 | 22.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на централната банка на Канада Тиф Маклем заяви в сряда, че лихвите може би са достигнали своя връх, като се има предвид, че прекомерното търсене вече се е разсеяло, а слабият растеж вероятно ще остане през още доста месеци, пише Ройтерс.

Канадската централна банка, в стремежа си да контролира ускоряващата се инфлация, повиши лихвите 10 пъти, от март 2022 г. до юли 2023 г., до 22-годишен връх от 5,00%. Нивото на инфлация, което надхвърли 8% миналата година, спадна до 3,1% през октомври, но все още е над целта на банката от 2%.

„Това затягане на паричната политика дава резултат и лихвите в момента вероятно са достатъчно рестриктивни, за да ни позволят да се върнем към ценовата стабилност“, заяви Маклем пред Търговската камара на региона Сейнт Джон в атлантическата провинция Ню Брънзуик.

„Очакваме икономиката да остане слаба през следващите няколко тримесечия“, добави той. „Прекомерното търсене в икономиката, което позволи на инфлацията да се ускори лесно, вече е в миналото.“

Маклем припомни обаче, че банката е готова да повиши лихвите отново, ако е необходимо.

Макар Маклем да заяви в интервю за канадската обществена медия CBC в края на миналия месец, че лихвите може да са достигнали своя връх, коментарите му от сряда маркират първия път, в който той твърди официално, че разходите по заемите може да са достатъчно високи.

Неговите гълъбови* коментари са в съответствие с прогнозите на анализаторите и паричните пазари, че банката вероятно ще намали лихвите си през следващата година.

Въпреки това, когато управителният съвет на Канадската централна банка се срещна на 25 октомври и заяви, че лихвите ще останат непроменени, някои от централните банкери смятаха, че ще е нужно още едно увеличение на разходите по заеми, показва резюме от обсъжданията им.

Маклем направи коментарите си ден, след като правителството публикува своя есенен икономически доклад, който включва нови мерки за разходите, насочени към осигуряване на по-достъпни жилища. Той каза, че разходите за покриване на бюджетния дефицит ще бъдат много по-високи от предварително прогнозираните през следващите няколко години, а дългът ще намалява по-бавно.

През последните месеци Маклем заяви, че паричната и фискалната политика трябва да вървят в една посока, за да подействат за забавянето на инфлацията.

По време на речта си в сряда Маклем отчете, че рестриктивната парична политика вече оказва влияние.

„По-високите лихви притискат много канадци, но те облекчават ценовия натиск“, сподели той.

„За да се върнем към ниска инфлация и стабилен растеж през следващите години, имаме нужда от тези по-високи лихви и бавен растеж в краткосрочен план“, добави той.

На 9 ноември банката заяви, че времето на ултраниските лихвени проценти вероятно е приключило и предупреди бизнеса и домакинствата да предвидят по-високи разходи за заеми, от тези, с които са свикнали през последните години. Около 60% от притежателите на ипотечни кредити все още не са подновили жилищните си заеми в условията на по-високите лихви, твърдят от регулатора.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още