IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олав Джоунс: Застраховането на бъдещето зависи от трудни политически решения

Правителствата трябва да гарантират, че даден риск подлежи на достъпна застраховка, каза директорът на "Икономика и финанси" в Европейската федерация по застраховане

15:30 | 20.11.23 г.

Под натиска на икономическите и климатичните предизвикателства застрахователите ще трябва да направят преизчисления, а политиците и правителствата да предприемат действия, за да гарантират, че даден риск подлежи на застраховка и тя е достъпна за потребителите и за бизнеса. Това означава да се вземат трудни решения за контрол на градското планиране, коментира Олав Джоунс, зам.-генерален директор и директор на "Икономика и финанси" в Европейската федерация по застраховане и презастраховане, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Олав Джоунс даде пример, посочвайки, че трябва да се спре застрояването в рискови райони - райони с риск от наводнение например. И когато се възстановява построеното, то да не е в същите райони. “За съжаление дори и в Европа, където имаше унищожителни наводнения, на места правителството разрешава и дори субсидира възстановяване на сгради на същите места. Това трябва да спре и да намалеят тези случаи, за да се запазят рисковете, подлежащи на застраховка и да бъдат достъпни, а застрахователите да могат за изиграят своята роля“, обясни събеседникът.

Според него по отношение на обезпечението и защитата на продуктите има нужда да бъдат преразгледани цените. „В някои случаи застрахователите трябва да ограничат експозицията си. Поради това трябва да насърчим правителствата да предприемат промени, така че тези рискове да останат достъпни и застраховаеми“, посочи Джоунс. 

„В момента много високите лихви и особено рязкото им повишаване е предизвикателство за индустрията в застраховането“, посочи той. Макар високите лихви да са позитивни по отношение на инвестициите, те могат да са предизвикателство за застраховките, за исковете и т.н., обясни събеседникът.

„Те са предизвикателство и по отношение на покупателната способност на хората и възможността те да си позволят застраховка. Затова сме доволни, че изглежда навсякъде по света, включително и в Европа, инфлацията започва да се овладява, но не сме напълно спокойни и я следим внимателно“, коментира гостът.

„Що се отнася до другите рискове, винаги сме съзнавали, че пазарите на акции могат да са заблуждаващи. Поради нашия бизнес модел имаме значителна експозиция към дългосрочното слабо представяне на тези пазари, а не към моментните трусове. Затова анализираме дългосрочното представяне на облигациите, ценните книжа, имотите и други. Мисля, че дългосрочната прогноза се запазва позитивна, а застрахователите винаги се стараят да управляват рисковете“, категоричен е Олав Джоунс.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още